Hoe help ik iemand die te maken heeft (gehad) met eergerelateerd geweld?

Heeft iemand in jouw omgeving te maken (gehad) met eergerelateerd geweld? Jouw steun is voor jouw naaste heel waardevol.

Hoe herken je eergerelateerd geweld? Hoe kun je precies helpen? Wat kun je daarbij beter niet zeggen of doen? En welke professionele hulp is er beschikbaar?

Op deze pagina vind je het antwoord op dit soort vragen.

Wat de situatie ook is, jullie staan er niet alleen voor. Het is heel fijn dat je jouw naaste wilt steunen en je bent hier op de goede plek.

Eergerelateerd geweld

Wat is eergerelateerd geweld?

Eergerelateerd geweld is een vorm van huiselijk geweld. Het gaat om psychisch, emotioneel of lichamelijk geweld dat iemand wordt aangedaan om de eer te beschermen van een familienaam. Het is een reactie op het gevoel dat de familie-eer wordt beschadigd. Of op het gevoel dat iets de familie-eer kan gaan beschadigen.

Een paar voorbeelden van eergerelateerd geweld:

  • Iemand gedraagt zich op een manier waar negatief over gepraat kan worden. Waarop hij of zij bijvoorbeeld bedreigd wordt, of teruggestuurd wordt naar zijn of haar thuisland.
  • Iemand wordt gedwongen tot een huwelijk waar hij of zij niet achter staat.
  • Iemand wordt verstoten omdat hij of zij homoseksueel is.
  • Iemand wordt in elkaar geslagen omdat hij of zij weigert om mee te doen aan (eergerelateerd) geweld tegen een ander.

Meer vormen van eergerelateerd geweld lees je op de website van de Rijksoverheid en op de website van Stichting Kezban.

Signalen herkennen

Het is niet makkelijk om eergerelateerd geweld te herkennen. Daarom is het goed om een vermoeden verder te onderzoeken. Geef extra aandacht aan de persoon om wie het gaat. En bedenk of je de volgende signalen bij hem of haar herkent.

Jouw naaste kan met eergerelateerd geweld te maken hebben, als hij of zij:

  • angstig en gesloten is, bijna niets durft te vertellen;
  • schuldgevoelens lijkt te hebben;
  • steeds aan je vraagt om het absoluut niet door te vertellen;
  • in de war lijkt en geen helder verhaal vertelt;
  • in zichzelf gekeerd is;
  • een negatief zelfbeeld heeft;
  • niet in staat is zelf beslissingen te nemen;
  • lijkt te denken dat dit zijn of haar straf is;
  • niet aanwezig is op school en/of bij vaste activiteiten;
  • minder goed presteert;
  • eetproblemen heeft en/of slecht slaapt;
  • plotseling wordt gehaald en/of gebracht door familieleden;
  • ineens geen contact meer wil zonder duidelijke reden, en/of
  • vanuit het niets een verloving of huwelijk bekendmaakt.

Goed om te weten

Wat betekent het voor jouw naaste om eergerelateerd geweld mee te maken?

Hoe kun je helpen?

Wil je jouw naaste helpen, maar weet je niet hoe? Hieronder vind je 9 tips.

Wat helpt niet?

Je wil jouw naaste op de best mogelijke manier helpen. Maar wat kun je dan beter niet zeggen of doen?

Wat te doen bij direct gevaar?

Is jouw naaste in direct gevaar? Laat hem of haar dan niet naar huis gaan. Je kunt de politie bellen (0900-8844) of samen naar het politiebureau gaan.

Bij de politie werken mensen die veel kennis hebben van eergerelateerd geweld. Zij kunnen bepalen of jouw naaste naar een veilige opvangplek moet worden gebracht.

Vluchttas

Als jouw naaste toch naar huis gaat, kun je adviseren om een vluchttas klaar te maken. Met daarin belangrijke spullen zoals geld, kleding en persoonlijke papieren (paspoort, ID-kaart). Het is ook handig om een lijst te maken met belangrijke telefoonnummers. Denk aan het telefoonnummer van de politie, van jou als vertrouwenspersoon, van school of van professionele organisaties die kunnen helpen.

Professionele hulp

Steun door de sociale omgeving is belangrijk voor het herstel. Toch is het goed te beseffen dat jij hier niet alleen verantwoordelijk voor bent.

Naast sociale steun kan professionele hulp ook waardevol zijn. Vermoed je dat jouw naaste meer steun nodig heeft, of geeft hij of zij dit aan? Stuur hem of haar dan door naar de huisarts of naar deze pagina op Slachtofferwijzer. Via de keuzehulp op deze pagina vindt jouw naaste verschillende organisaties die kunnen helpen.

Vergeet jezelf niet

Natuurlijk mogen ook jouw emoties er zijn en erkend worden. Wees niet bang om hulp te zoeken of anderen om hulp te vragen, voor jezelf. Het kan voor jullie allebei prettig zijn om dit eerst met jouw naaste te bespreken.

Keuzehulp

In onze keuzehulp hieronder vind je informatie over organisaties die je kunnen helpen. Klik op het oranje woord om de keuzehulp aan te passen.

Deze organisaties kunnen je helpen met

Doneren

Slachtofferwijzer is een onderdeel van Fonds Slachtofferhulp. Al dertig jaar zetten wij ons in om de hulp aan en de rechtspositie van slachtoffers te verbeteren. Zodat zij worden gezien, gehoord, erkend en begrepen.

Vond je deze informatie nuttig? Steun ons dan. Samen zorgen we ervoor dat slachtoffers de steun en erkenning krijgen die ze nodig hebben.

Steun ons

Lees verder

Vertel ons wat je vindt van deze website