Hoe help ik iemand die te maken heeft (gehad) met ouderenmishandeling?
Ken je een oudere die mishandeld wordt, bijvoorbeeld thuis of in een zorginstelling? Jouw steun is voor hem of haar heel waardevol.
Hoe herken je ouderenmishandeling? Hoe kun je precies helpen? Wat kun je daarbij beter niet zeggen of doen? En welke professionele hulp is er beschikbaar?
Op deze pagina vind je het antwoord op dit soort vragen.
Wat de situatie ook is, jullie staan er niet alleen voor. Het is heel fijn dat je de oudere wilt steunen en je bent hier op de goede plek.
Wat is ouderenmishandeling?
Ouderenmishandeling is mishandeling van iemand die ouder is dan 65 jaar. Vaak is het een vorm van huiselijk geweld met een verschil in macht tussen de oudere en de pleger. De pleger is bijvoorbeeld een familielid, mantelzorger of professionele verzorger, waarbij de mishandeling thuis gebeurt of in een zorginstelling. Maar een oudere kan bijvoorbeeld ook op straat door een onbekende worden mishandeld.
Mishandeling van ouderen kent verschillende vormen:
- lichamelijke mishandeling;
- geestelijke mishandeling;
- seksueel misbruik;
- misbruik van geld en spullen, en
- verwaarlozing.
Goed om te weten is dat er niet altijd een kwade bedoeling achter zit. Het kan ook dat de zorg voor de oudere iemand te veel wordt. Toch is het belangrijk om ouderenmishandeling op tijd te herkennen, zodat de mishandeling kan worden gestopt. Want het kan voor de oudere diepe sporen nalaten en jouw steun is voor hem/haar dan ook erg waardevol.
Lees meer over de verschillende vormen van ouderenmishandeling en wat je je daarbij moet voorstellen.
Hoe vaak komt het voor?
Per jaar worden in Nederland naar schatting 200.000 ouderen boven de 65 jaar met regelmaat mishandeld. Dit zijn 1 op de 20 ouderen. Alle vormen van ouderenmishandeling zijn hierin meegeteld.
Signalen herkennen
Signalen van ouderenmishandeling zijn bijvoorbeeld angstig reageren, blauwe plekken, vuile kleding en niet uit te leggen betalingen van de rekening. Lees meer over de verschillende signalen waaraan je ouderenmishandeling kunt herkennen.
- Ouderenmishandeling melden
Heb je een vermoeden van ouderenmishandeling? Op de website van de Rijksoverheid lees je wat je dan precies kunt doen. En welke organisaties jou kunnen helpen.
Gaat het om (mogelijke) mishandeling die doorgaat en/of thuis gebeurt, zoals bij huiselijk geweld? Voor advies of hulp mag je altijd contact opnemen met Veilig Thuis (0800-2000). Ook kun je jouw vermoedens delen met iemand uit de omgeving van de oudere. Zo kun je samen bekijken wat een goede volgende stap kan zijn.
Goed om te weten
Wat betekent het voor een oudere om mishandeling mee te maken? En wat is voor jou als naaste goed om te weten?
Hoe kun je helpen?
Wil je de oudere helpen, maar weet je niet hoe? Hieronder vind je verschillende tips.
Wat helpt niet?
Je wil de oudere op de best mogelijke manier helpen, maar wat kun je dan beter niet zeggen of doen?
Professionele hulp
Steun door de sociale omgeving is belangrijk voor het herstel. Toch is het goed te beseffen dat jij hier niet alleen verantwoordelijk voor bent.
Naast sociale steun kan professionele hulp ook waardevol zijn. Vermoed je dat de oudere meer steun nodig heeft, of geeft hij of zij dit aan? Stuur hem of haar dan door naar de huisarts of naar deze pagina op Slachtofferwijzer. Via de keuzehulp op deze pagina zijn verschillende organisaties te vinden die kunnen helpen.
Keuzehulp
In onze keuzehulp hieronder vind je informatie over organisaties die je kunnen helpen. Klik op het oranje woord om de keuzehulp aan te passen.
Deze organisaties kunnen je helpen met
Doneren
Slachtofferwijzer is een onderdeel van Fonds Slachtofferhulp. Al dertig jaar zetten wij ons in om de hulp aan en de rechtspositie van slachtoffers te verbeteren. Zodat zij worden gezien, gehoord, erkend en begrepen.
Vond je deze informatie nuttig? Steun ons dan. Samen zorgen we ervoor dat slachtoffers de steun en erkenning krijgen die ze nodig hebben.
Lees verder
Vertel ons wat je vindt van deze website