Hoe help ik iemand die te maken heeft met vermissing?
Vermiste personen in Nederland
De politie spreekt van een vermissing wanneer iemand onverwacht verdwijnt en het onbekend is waar hij of zij nu is. Ook moet de afwezigheid van de vermiste persoon afwijkend zijn in vergelijking met het normale gedrag, en moet het in het belang van de vermiste zijn om gevonden te worden.
Vermissingen in Nederland
Jaarlijks worden er tussen de 16.000 en 20.000 mensen als vermist opgegeven bij de politie. Van alle meldingen van vermiste personen in Nederland, wordt 80% binnen 24 tot 48 uur teruggevonden. Bij zo’n 20% duurt de vermissing langer. Een aantal keer per jaar worden vermiste personen ook na maanden of jaren niet teruggevonden.
Opgeloste vermissingen in Nederland
Achterblijvers van langdurig vermisten leven tussen hoop en vrees. Wat is er met hun geliefde gebeurd? Is hij of zij vermoord of misschien nog wel in leven? Mensen van wie een geliefde vermist is komen in een zeer onzekere situatie terecht. Hulp door de omgeving is vaak hard nodig. Hier lees je hoe jij als naaste kunt helpen.
Goed om te weten over vermissing
Geen afsluiting
Iedere vermiste persoon laat mensen achter die in een enorm onzekere situatie terechtkomen. Het is onduidelijk wat er met een dierbare gebeurd is, wat iemand door heeft gemaakt en of iemand terug zal keren. Dit maakt dat achterblijvers van vermiste personen de situatie niet kunnen afsluiten.
Verhoudingen gezin
Binnen een familie kan er uiteenlopend gereageerd worden op de vermissing van een gezinslid. Sommige mensen zijn verdrietig, boos, angstig of bijten zich vast in de zoektocht. Soms leidt dit ertoe dat familieleden dichter tot elkaar komen, maar dit kan ook zorgen voor meer afstand en spanning tussen gezinsleden.
Lichamelijke problemen
Het onverwacht verdwijnen van een dierbare kan, naast emotionele klachten, leiden tot lichamelijke problemen. Veelvoorkomende lichamelijke klachten zijn: slaapproblemen, hoofdpijn, spierpijn en misselijkheid.
Hoe omgaan met een naaste van een vermist persoon?
Wil je een achterblijver van een vermist persoon helpen, maar weet je niet hoe? Hieronder vind je 7 bruikbare tips:
Wat helpt niet?
Je wilt iemand op de best mogelijke manier helpen, maar wat kun je dan beter niet zeggen of doen? Hieronder vind je 6 bruikbare tips:
Professionele hulp voor naaste van een vermist persoon
Steun door de sociale omgeving is belangrijk voor het herstel. Toch is het goed je te realiseren dat jij hier niet alleen verantwoordelijk voor bent. Naast sociale steun kan professionele hulpverlening ook waardevol zijn. Vermoed je dat iemand meer steun nodig heeft? Of geeft hij of zij dit aan? Verwijs dan naar de huisarts of kijk binnen de onderstaande categorieën.
Vergeet jezelf niet
Natuurlijk mogen ook jouw emoties er zijn en erkend worden. Wees niet bang om hulp te zoeken of anderen om hulp te vragen, voor jezelf. Het kan voor jullie allebei prettig zijn om dit eerst met je naaste te bespreken.
Doneren
Slachtofferwijzer is een onderdeel van Fonds Slachtofferhulp. Al dertig jaar zetten wij ons in om de hulp aan en de rechtspositie van slachtoffers te verbeteren. Zodat zij worden gezien, gehoord, erkend en begrepen.
Vond je deze informatie nuttig? Steun ons dan. Samen zorgen we ervoor dat slachtoffers de steun en erkenning krijgen die ze nodig hebben.
Lees verder
Vertel ons wat je vindt van deze website