Hoe help ik iemand die te maken heeft (gehad) met bedreiging of intimidatie?

Heeft iemand in jouw omgeving te maken (gehad) met intimidatie of bedreiging? Jouw steun is voor jouw naaste heel waardevol.

Wat verstaan we precies onder intimidatie of bedreiging? Hoe kun je jouw naaste helpen? Wat kun je daarbij beter niet zeggen of doen? En welke professionele hulp is er beschikbaar?

Op deze pagina vind je het antwoord op dit soort vragen.

Wat de situatie ook is, jullie staan er niet alleen voor. Het is heel fijn dat je jouw naaste wilt steunen en je bent hier op de goede plek.

Bedreiging

Wat is bedreiging?

Bedreiging kan heel heftig zijn om mee te maken. Jouw naaste kan bijvoorbeeld bedreigd worden met lichamelijk geweld, zoals mishandeling, verkrachting of de dood. En ook kan de bedreiging gericht zijn op geliefde personen.

De bedreigingen kunnen lichamelijk geuit worden, maar ook via de telefoon of het internet. Het kan één keer voorkomen, of een lange periode doorgaan. En of de bedreiging strafbaar is, is afhankelijk van wat er precies is gebeurd.

Wat de situatie ook is: bedreiging kan veel angst en spanningen veroorzaken. Jouw naaste kan de hulp van zijn of haar omgeving vaak goed gebruiken.

Lees meer over bedreiging in het Wetboek van Strafrecht.

Hoe steun je iemand? | Sociale Steun | Slachtofferwijzer.nl

Goed om te weten

Een aantal dingen zijn handig om te weten als jouw naaste met bedreiging te maken heeft.

Hoe kun je helpen?

Wil je jouw naaste helpen, maar weet je niet hoe? Hieronder vind je verschillende tips.

Wat helpt niet?

Je wil jouw naaste op de best mogelijke manier helpen, maar wat kun je dan beter niet zeggen of doen?

Professionele hulp

Steun door de sociale omgeving is belangrijk voor het herstel. Toch is het goed te beseffen dat jij hier niet alleen verantwoordelijk voor bent.

Naast sociale steun kan professionele hulp ook waardevol zijn. Vermoed je dat jouw naaste meer steun nodig heeft, of geeft hij of zij dit aan? Stuur hem of haar dan door naar de huisarts of naar deze pagina op Slachtofferwijzer. Via de keuzehulp op deze pagina vindt jouw naaste verschillende organisaties die kunnen helpen.

Vergeet jezelf niet

Natuurlijk mogen ook jouw emoties er zijn en erkend worden. Wees niet bang om hulp te zoeken of anderen om hulp te vragen, voor jezelf. Het kan voor jullie allebei prettig zijn om dit eerst met jouw naaste te bespreken.

Keuzehulp

In onze keuzehulp hieronder vind je informatie over organisaties die je kunnen helpen. Klik op het oranje woord om de keuzehulp aan te passen.

Deze organisaties kunnen je helpen met

Doneren

Slachtofferwijzer is een onderdeel van Fonds Slachtofferhulp. Al dertig jaar zetten wij ons in om de hulp aan en de rechtspositie van slachtoffers te verbeteren. Zodat zij worden gezien, gehoord, erkend en begrepen.

Vond je deze informatie nuttig? Steun ons dan. Samen zorgen we ervoor dat slachtoffers de steun en erkenning krijgen die ze nodig hebben.

Lees verder

Vertel ons wat je vindt van deze website