Wat te doen na een verkeersongeval?

Verkeersongeval

Een verkeersongeval is heftig om mee te maken. Niet alleen op het moment zelf, maar ook daarna komt er veel op je af.

Hoe accepteer je het als een dierbare in het verkeer is verongelukt? Of als je na een ongeval lichamelijke schade houdt? Welke schade krijg je vergoed? En wat als je het verkeersongeval in gedachten steeds opnieuw beleeft?

Op deze pagina vind je antwoord op dit soort vragen. Ook vind je hier verhalen van anderen die een verkeersongeval meemaakten. En je ontdekt hoe je met lotgenoten in contact komt.

Wat je situatie ook is, je staat er niet alleen voor. Het is goed dat je hulp zoekt en je bent hier op de goede plek.

Keuzehulp

In onze keuzehulp hieronder vind je informatie over organisaties die je kunnen helpen. Klik op het oranje woord om de keuzehulp aan te passen.

Deze organisaties kunnen je helpen met

Verfijn de gevonden organisaties

Anderen die een verkeersongeval meemaakten

Maakte jij een verkeersongeval mee, of ben je nabestaande van iemand die in het verkeer is omgekomen? Wat erg dat je dit meemaakt(e). Je bent niet alleen, maar je kunt je in deze situatie wel alleen of onbegrepen voelen. Toch zijn er veel anderen die eenzelfde ervaring hebben.

Fleur van der Bij verloor haar zusje door een verkeersongeval.
Fleur van der Bij verloor haar zusje door een verkeersongeval.

Fleur verloor haar zusje door een verkeersongeval

Lees het verhaal van Fleur

Verhalen van lotgenoten

Het kan fijn zijn om herkenning te vinden in verhalen van lotgenoten. Lees bijvoorbeeld de verhalen van mensen die op onze Slachtofferwijzer hun ervaring delen. Of lees wat anderen hebben gedeeld in de online community van Slachtofferhulp Nederland. Ook via de Vereniging Verkeersslachtoffers lees je verhalen waarin je je mogelijk herkent.

Ben je jonger dan 18 jaar? Op het forum van De Kindertelefoon vertellen leeftijdsgenoten over het verkeersongeval dat zij meemaakten.

Lotgenoten ontmoeten

Als er genoeg vraag naar is, organiseert Slachtofferhulp Nederland speciale dagen voor contact met lotgenoten. Neem voor meer informatie gerust contact met ze op.

Verder zijn er verschillende organisaties die lotgenoten bij elkaar brengen. Ontdek bovenaan deze pagina welke organisatie het beste bij je past.

Zelf je verhaal delen

Het kan opluchten om je verhaal te doen. En jouw verhaal kan steun en herkenning geven aan anderen.

Als je wilt, kun je jouw verhaal delen op onze Slachtofferwijzer. Dit mag ook anoniem. Ben je jonger dan 18 jaar en wil je je eigen verhaal delen met leeftijdsgenoten? Dit kan op het forum van De Kindertelefoon.

Lotgenotencontact

Meer weten over schadevergoeding

Hoe werkt een schadeformulier? Wat krijg je vergoed bij schade aan het voertuig? En wat als je door het verkeersongeval lichamelijke of geestelijke schade hebt? Heb je dan ook recht op vergoeding?

Lees meer over schadevergoeding van lichamelijke of geestelijke schade. Of ontdek ons stappenplan en tips voor het invullen van een schadeformulier.

Letselschade

Wat is slim om te regelen en hoe doe je dat?

Als je een verkeersongeval hebt meegemaakt, komt er veel op je af.

Moet je jezelf lichamelijk laten onderzoeken bij de huisarts? Waar kun je aankloppen voor dagelijkse hulp, zoals vervoer of verpleging? Moet je bonnetjes bewaren van kosten die je door het verkeersongeval hebt gemaakt? En hoe zit het met werk en inkomen?

Hieronder vind je antwoord op dit soort vragen.

Psychische klachten

Een verkeersongeval kan een schokkende gebeurtenis zijn waar je nog lang last van kunt hebben. Bijvoorbeeld doordat je het ongeval in gedachten steeds opnieuw beleeft, en daardoor slecht slaapt. Omdat je bang of onzeker bent om weer de weg op te gaan. Of omdat je als nabestaande aan het verlies blijft denken.

Een luisterend oor

Veel mensen die een verkeersongeval hebben meegemaakt of iemand in het verkeer hebben verloren, vinden het fijn erover te praten. Twijfel daarom niet om het over de gebeurtenis te hebben. Bijvoorbeeld met familie of vrienden. Mensen bieden vaak graag een luisterend oor.

Vind je het fijner om te praten met iemand die niet zo dicht bij je staat? Bel gerust (en gratis) De Luisterlijn. Of ga eens in gesprek met je huisarts. Ook kun je anoniem en gratis praten met een hulpverlener van MIND Korrelatie.

Professionele hulp

Zoek je professionele hulp bij bijvoorbeeld angst of sombere gevoelens? Er zijn verschillende organisaties die therapie aanbieden. Ontdek bovenaan deze pagina welke behandelaar het beste bij jou past.

Heb je een ernstig verkeersongeval meegemaakt en heb je hier mentaal nog steeds last van? Op dit moment wordt er speciaal voor jou een online therapievorm ontwikkeld vanuit ons project TrafVic. Bijvoorbeeld om de gevolgen te kunnen accepteren. Op onze website lees je meer over het project TrafVic.

PTSS

In gesprek met de persoon die het ongeval heeft veroorzaakt

In gesprek gaan met de persoon die het verkeersongeval veroorzaakte, kan moeilijk zijn. Maar het kan je ook helpen om met de gevolgen van het ongeval te leren omgaan. Lijkt dit je een goed idee, maar twijfel je of je dit wel aankunt? Je hoeft het gesprek niet alleen te voeren: Perspectief Herstelbemiddeling helpt je hier graag bij.

Jonger dan 18 jaar

Heb je als kind of jongere een verkeersongeval meegemaakt? Dat is een heftige gebeurtenis. Weet dat je er niet alleen voor staat. En dat er volwassenen en leeftijdsgenoten zijn die jou graag helpen of naar je luisteren.

Ben je nabestaande van een verkeersslachtoffer?

Wat erg dat je iemand hebt verloren door een verkeersongeval. Dit is heel heftig om mee te maken en kan zelfs traumatisch zijn. Bij een plotseling verlies is het rouwproces nog moeilijker.

Heeft een ander schuld aan het ongeval? Dan kun je daarnaast ook last hebben van gevoelens van boosheid of wraak.

Hulp, advies of een luisterend oor

Rouwen doet iedereen op een eigen manier en hier staat geen tijd voor. De meeste mensen leren uiteindelijk met het verlies te leven. Maar soms is rouwen extra moeilijk en leidt het tot klachten. Het Landelijk Steunpunt Verlies biedt hulp en advies bij rouw.

Vind je het fijn om over het verlies te praten? Dit kan anoniem via de Rouwchat.

Rouwmeter

Soms loop je vast in je rouwproces. En krijg je te maken met complexe (blijvende) rouwklachten.

Is het 12 maanden geleden dat jouw dierbare overleed? En herken je één of meer van de volgende klachten?

  • Het gevoel dat het leven geen betekenis meer heeft
  • Aan niets anders kunnen denken dan aan het verlies
  • Extreme boosheid of angst
  • PTSS
  • Depressieve gevoelens

Aarzel dan niet om hulp te zoeken.

Twijfel je nog of het handig of nodig is om hulp te vinden bij je rouwklachten? Bekijk dan eerst de rouwmeter via onze website over rouw. Op deze website kun je ook meer lezen over rouw na een verkeersongeval en over complexe rouw.

Doe de rouwmeter

Online therapie

Voor nabestaanden van verkeersslachtoffers wordt er op dit moment vanuit ons project TrafVic een online therapievorm ontwikkeld. Om rouwklachten te kunnen behandelen zoals PTSS of niet kunnen slapen. Op onze website lees je meer over het project TrafVic.

Kind verloren

Ben je door het verkeersongeval een kind verloren? Dan kun je je heel eenzaam en onbegrepen voelen. De Vereniging Ouders van een Overleden Kind biedt steun en brengt mensen bij elkaar die hetzelfde hebben meegemaakt. Je staat er niet alleen voor.

Heb je als ouder of verzorger te maken met een kind dat iemand is verloren door een verkeersongeval? Op onze website over rouw lees je hoe je kinderen in rouw kunt steunen.

Rouwen hoe doe je dat?

Meer artikelen over verkeersongevallen

Vertel ons wat je vindt van deze website