Hoe help ik iemand na een woningbrand?

Na een woningbrand verliezen mensen vaak voor een korte of lange periode hun veilige thuisbasis. Dit werkt ontwrichtend, en hulp en ondersteuning vanuit de omgeving kan dan van grote waarde zijn. Hier lees je hoe jij als naaste kunt helpen.

Hoe steun je iemand? | Sociale Steun | Slachtofferwijzer.nl

Goed om te weten over een woningbrand en de gevolgen

Schade op meerdere vlakken

Naast de schade aan eigendommen, kan een woningbrand ook emotionele schade aanrichten. Mensen verliezen hun thuis en hun veilige basis. Daarnaast kunnen praktische zaken, zoals het verzekeringstraject, ingewikkeld en langdurend zijn. Bovendien is het uitbreken van een brand een angstige gebeurtenis. Mensen kunnen hierdoor klachten ontwikkelen zoals slaapproblemen en/of angstklachten.

Effect van een misdrijf

Is de brand aangestoken door een ander? Dan is sprake van een misdrijf en kunnen slachtoffers te maken krijgen met stress- en angstklachten zoals PTSS. Daarnaast kan een mogelijk juridisch proces ervoor zorgen dat slachtoffers niet toekomen aan de verwerking.

PTSS

Hoe help ik iemand na een woningbrand?

Wil je iemand die te maken heeft gehad met een woningbrand helpen, maar weet je niet hoe? Hieronder vind je 9 bruikbare tips:

Wat helpt niet?

Je wilt iemand op de best mogelijke manier helpen. Wat kun je beter niet zeggen of doen na een woningbrand?

Professionele hulp na brand in huis

Steun vanuit de sociale omgeving is belangrijk voor het herstel. Toch is het goed om te beseffen dat jij hier niet alleen verantwoordelijk voor bent. Naast sociale steun kan professionele hulpverlening ook waardevol zijn. Vermoed je dat iemand meer steun nodig heeft? Of geeft hij of zij dit aan? Verwijs dan naar de huisarts of naar een passende hulpinstantie. Hieronder vind je snel de juiste hulp.

Vergeet jezelf niet

Natuurlijk mogen ook jouw emoties er zijn en erkend worden. Wees niet bang om hulp te zoeken of anderen om hulp te vragen, voor jezelf. Het kan voor jullie allebei prettig zijn om dit eerst met je naaste te bespreken.

Doneren

Slachtofferwijzer is een onderdeel van Fonds Slachtofferhulp. Al dertig jaar zetten wij ons in om de hulp aan en de rechtspositie van slachtoffers te verbeteren. Zodat zij worden gezien, gehoord, erkend en begrepen.

Vond je deze informatie nuttig? Steun ons dan. Samen zorgen we ervoor dat slachtoffers de steun en erkenning krijgen die ze nodig hebben.

Steun ons

Lees verder

Vertel ons wat je vindt van deze website