Fraude: betekenis, vormen en voorbeelden

Ben ik opgelicht? Komt deze e-mail of dit berichtje van een oplichter? Vragen die je zomaar zou kunnen hebben, want fraude is soms lastig te herkennen. We geven je graag een beter beeld van wat oplichting betekent, en hoe een oplichter te werk kan gaan.

Direct hulp

Ben je online opgelicht of heb je op een andere manier te maken met fraude? Twijfel niet:

De betekenis van fraude of oplichting

De betekenis van fraude of oplichting, is iemand bedriegen door je anders voor te doen dan je bent. Het doel is om geld of gegevens van iemand te stelen, en hier zelf beter of rijker van te worden.

Vormen van fraude

Tegenwoordig zijn neppe e-mails of telefoontjes erg moeilijk te herkennen. Een van de bekende trucs van fraude is bijvoorbeeld spoofing.

Spoofing betekent dat oplichters doen alsof ze iemand zijn die jij snel zult vertrouwen. Zoals een medewerker van je eigen bank, een winkel of een helpdesk. Ze vragen je bijvoorbeeld om geld over te maken voor een nog niet betaalde rekening. Terwijl dit helemaal niet aan de hand is.

Ben je betrokken bij een rechtszaak, bijvoorbeeld als slachtoffer of nabestaande? Dan kunnen oplichters ook doen alsof ze van de rechtbank zijn. Lees meer over spoofing uit naam van rechtbanken.

Oplichters gebruiken steeds meer verschillende trucs om iemand op te lichten. Daarom is het handig om te weten welke vormen van oplichting er zijn. En met welke vorm van fraude je eigenlijk te maken hebt, voordat je melding of aangifte doet.

Een aantal bekende vormen van fraude zijn:

  • Belastingfraude
  • Datingfraude
  • Diplomafraude
  • Examenfraude
  • Identiteitsfraude
  • Internetfraude (waaronder phishing, Marktplaats-fraude en WhatsApp-fraude)
  • Spookfacturen

Hiernaast bestaan helaas nog veel meer vormen van oplichting.

Voorbeelden van de verschillende vormen van fraude

Hieronder volgt per genoemde vorm van fraude een uitleg met voorbeelden.

Meer informatie over de verschillende vormen van oplichting en fraude vind je op de website van de Fraudehelpdesk.

Lees meer over oplichting en fraude

Vertel ons wat je vindt van deze website