Wat is boilerroomfraude?
Wist je dat in 2023 15,6% van de Nederlandse bevolking te maken kreeg met cybercriminaliteit? Daaronder vallen allerlei vormen van online oplichting en fraude. Een vrij nieuwe vorm van online fraude is boilerroomfraude. Wij leggen je er meer over uit.
Boilerroomfraude (ook wel bekend als beleggingsfraude) is een vorm van fraude waarbij een oplichter je probeert te verleiden of over te halen om te investeren in een ‘veelbelovend project’. In het begin is dit vaak een klein bedrag, maar daarna vraagt de oplichter je om steeds hogere bedragen. Het zogenaamde project blijkt uiteindelijk helemaal niet te bestaan. Jij bent vervolgens je geld kwijt.
Hoe werkt boilerroomfraude?
Je wordt vaak telefonisch benaderd door een oplichter om ergens in te investeren. De oplichter neemt altijd tijd om op je in te praten en je zo over te halen. Daarvoor gebruiken ze allerlei trucjes. Ze hebben vaak veel persoonlijke informatie over je die ze kunnen gebruiken. Je zal waarschijnlijk iets te horen krijgen over dat je speciaal bent geselecteerd, en je vrijwel zeker een hoog rendement hebt. Ook is het gesprek vaak in het Engels, omdat veel boilerroomfraude internationaal is. Als je wordt gebeld en het niet vertrouwt, hang dan gelijk op.
Julia maakte online fraude mee en weet dat het niet haar schuld was
Lees het verhaal van JuliaAlert zijn op boilerroomfraude
Wil je ergens in investeren? Wees dan altijd voorzichting. Onderstaande checklist kan je daarbij helpen.
- Onderzoek vooraf goed naar welke partij je geld wil overmaken. En zoek vooraf uit in welk project je geld wil en gaat investeren.
- Controleer of de partij waarin je wil investeren op de waarschuwingslijst voorkomt van de AFM (de Autoriteit Financiële Markten) of op de internationale lijst van de IOSCO.
- Maak nooit zomaar geld over naar een buitenlandse rekening. Kijk goed van wie het rekeningnummer is of waar deze rekening bij hoort. Maak ook nooit geld over in opdracht van iemand anders, ook al lijken iemands bedoelingen nog zo goed.
- Wees voorzichtig als jouw beleggingsadviseur jou via social media heeft benaderd. Online oplichters werken vaak met advertenties waarin bekende Nederlanders worden gebruikt die er meestal niets mee te maken hebben, ook Geraldine Kemper overkwam dat.
- Heb je een betrouwbare adviseur? Maak dan alsnog duidelijke afspraken over wanneer je je geld terugkrijgt en leg deze afspraken vast. Als jouw betrouwbare adviseur hier niet voor wil tekenen, dan is dit een belangrijk signaal.
Wat kan je doen?
Heb jij boilerroomfraude meegemaakt? Weet dat het niet jouw schuld.
Vertel ons wat je vindt van deze website