Skimmen: hoe voorkom je het en wat moet je doen als het jou overkomt?

Tegenwoordig worden steeds meer mensen slachtoffer van skimmen. Dit is een vorm van fraude waarbij criminelen gegevens kopiëren van je betaalkaart. Wij vertellen je alles over wat skimmen is, hoe je skimmen voorkomt en wat je moet doen als je geskimd bent.

Wat is skimmen?

Skimmen is een vorm van fraude waarbij criminelen gegevens kopiëren van je betaalkaarten. Ze gebruiken deze gegevens zodat ze met jouw kaart betalingen kunnen doen. Skimmen gebeurt op verschillende manieren, zoals het installeren van apparaten op geldautomaten of pinapparaten. Soms hangen criminelen zelfs verborgen camera’s op bij betaalautomaten, hiermee kunnen ze zien welke pincode jij intoetst. Skimmen is een serieus probleem dat overal ter wereld voorkomt en waar iedereen slachtoffer van kan worden.

Oplichting

Hoe voorkom je skimmen?

Gelukkig kun je maatregelen nemen om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van skimmen. Hier zijn een paar belangrijke tips:

  • Controleer de geldautomaat of het pinapparaat voordat je je kaart erin steekt. Let op losse onderdelen, beschadigingen of andere vreemde dingen. Als er iets verdachts lijkt, gebruik de machine dan niet en meld het aan de juiste organisatie.
  • Bescherm je pincode, zorg ervoor dat je altijd voorzichtig bent wanneer je deze invoert. Bedek het toetsenbord met je hand of portemonnee, zodat niemand je pincode kan zien via een verborgen camera.
  • Kies een geldautomaat op goed verlichte, drukke plekken. Vermijd geldautomaten op afgelegen locaties, die zijn vaak het doelwit van skimmers.
  • Houd je bankrekening goed in de gaten. Als je verdachte transacties ziet of transacties ziet waar je geen toestemming voor hebt gegeven, neem dan meteen contact op met je bank.

Wat moet je doen als je geskimd bent?

Ben jij slachtoffer van skimmen? Volg dan de volgende stappen om de schade verder te beperken.

  • Neem direct contact op met je bank, bel de klantenservice van je bank en vertel wat er is gebeurd. Zij kunnen je kaart blokkeren om te voorkomen dat er meer transacties plaatsvinden.
  • Neem extra maatregelen om jezelf te beschermen tegen toekomstige fraude. Wijzig je wachtwoord en schakel twee-factor-authenticatie in.
  • Doe aangifte bij de politie en geef alle relevante details door. Dit is belangrijk voor het onderzoek en kan helpen om andere mogelijke slachtoffers te beschermen.
  • Als je verdachte dingen ziet, zoals verdachte e-mails, bewaar deze dan als bewijsmateriaal. Dit kan van pas komen tijdens het onderzoek.
  • Wees voorzichtig met het delen van persoonlijke informatie, vooral online. Phishing is een veelvoorkomende methode die skimmers gebruiken om gevoelige gegevens te verkrijgen.

Het voorkomen van skimmen is erg belangrijk in het digitale tijdperk waarin we leven. Door je bewust te zijn van de risico's en de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen, kun je jezelf beschermen tegen deze vorm van fraude. Onthoud dat het altijd belangrijk is om verdachte dingen direct te melden aan de politie.

Lees meer over fraude en (online) oplichting

Vertel ons wat je vindt van deze website