Wat is identiteitsfraude?
Je hoort er steeds vaker over: identiteitsfraude. Maar wat is het en wat zijn de gevolgen voor iemand die dit meemaakt? Wij leggen het uit en geven je een aantal voorbeelden.
Wat is identiteitsfraude?
Identiteitsfraude is een vorm van criminaliteit waarbij iemand de identiteit van een ander persoon aanneemt of misbruikt. Dit kan met allerlei doeleinden, zoals het aanvragen van een lening, het openen van een bankrekening, het afsluiten van een telefoonabonnement, het bestellen van pakketjes of zelfs een huis huren op iemand anders naam.
Soorten identiteitsfraude
Er zijn drie verschillende soorten identiteitsfraude.
- De dader maakt een nieuwe, neppe identiteit: bijvoorbeeld door een neppaspoort te maken van een persoon die niet bestaat.
- De dader vervalst zijn eigen identiteitsgegevens: bijvoorbeeld door een andere geboortedatum of geboorteplaats op een paspoort of ID-kaart te zetten.
- Daders misbruiken de gegevens van iemand anders, zoals de naam, het adres en de geboortedatum. Hiermee kunnen oplichters allerlei vervelende dingen doen.
Hoe komen oplichters aan jouw gegevens?
Oplichters kunnen op verschillende manieren aan jouw gegevens komen, bijvoorbeeld door deze uit je tas of uit je huis te stellen. Of uit de brievenbus, van je mobiele telefoon of computer. Soms gebeurt het ook dat een oplichter jou misleidt tot het delen van je gegevens en documenten, bijvoorbeeld door een phishing mail of via online advertenties. Zo plegen zij identiteitsfraude.
Gevolgen van identiteitsfraude
Identiteitsfraude kan grote gevolgen hebben voor iemand die dit meemaakt. Het slachtoffer kan veel geld kwijt zijn, doordat de dader bijvoorbeeld leningen of een creditcard heeft afgesloten op de naam van het slachtoffer. De bank weet niet dat hier een oplichter achter zit en kan vaak ook weinig doen. Daarnaast kan iemand die slachtoffer is van identiteitsfraude ook moeite hebben met het vinden van een baan of het huren van een (vakantie)woning. De dader heeft het goede imago van het slachtoffer beschadigd.
Straf voor identiteitsfraude
De straf voor identiteitsfraude hangt af van de ernst van de zaak. Als je bijvoorbeeld iemands vingerafdrukken hebt gestolen en hiermee fraudeert, staat hier een zwaardere straf op. Bij lichtere gevallen van identiteitsfraude kan de dader een boete krijgen van maximaal € 82.000. In heel ernstige gevallen van identiteitsfraude kan de dader veroordeeld worden tot een gevangenisstraf van maximaal vijf jaar.
Hoe voorkom je identiteitsfraude?
Gelukkig kan je jezelf goed beschermen tegen identiteitsfraude. Dat doe je als volgt.
Wat kan je doen als je slachtoffer bent van identiteitsfraude?
Als je slachtoffer bent van identiteitsfraude is dat heel vervelend, maar je staat er niet alleen voor. Er zijn een aantal handelingen die je het beste zo snel mogelijk kan doen.
- Neem contact op met de politie en doe aangifte.
- Neem contact op met je bank en vraag naar ongebruikelijke afschrijvingen en laat voor de zekerheid al je bankpassen blokkeren.
- Verzamel bewijs van de identiteitsfraude, zoals kopieën van bankafschriften, brieven van incassobureaus of aanvragen van abonnementen.
- Meld de identiteitsfraude bij het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude.
- Praat erover met iemand. Wat je hebt meegemaakt is heel erg vervelend, het is belangrijk dat je hier niet alleen mee blijft rondlopen.
Vertel ons wat je vindt van deze website