Datingfraude: oplichters via datingsites

Wat is datingfraude? Hoe herken je oplichters op datingsites? En wat kun je doen als je bent opgelicht op een datingsite, of als je bent opgelicht op sociale media? Dit artikel geeft antwoord op alle vragen die je kunt hebben als slachtoffer van datingfraude.

Je bent al een tijdje op zoek naar een nieuwe liefde. Je ontmoet online een leuke man of vrouw (bijvoorbeeld op Facebook of via een datingsite) uit het buitenland. Jullie mailen of appen lang en veel met elkaar en de vonk slaat over. Hij of zij wil jou graag bezoeken, maar heeft geen geld. Natuurlijk besluit je jouw date te helpen. Je maakt het geld over en vertrouwt erop dat alles snel zal worden terugbetaald. Maar als blijkt dat jouw partner toch niet naar je toe kan komen en de betaling uitblijft, begint het je te dagen: je bent opgelicht.

Ben je slachtoffer van datingfraude? Weet dat je je nergens voor hoeft te schamen en dat het niet jouw schuld is. Oplichters op datingsites en social media gaan zeer geraffineerd te werk om jouw vertrouwen te winnen. Opgelicht worden via Facebook of opgelicht worden op een datingsite, het kan iedereen overkomen.

Wat is datingfraude?

Datingfraude is een manier van oplichting waarbij oplichters via datingsites, Facebook of andere kanalen te werk gaan. Door het aangaan van een liefdesrelatie winnen ze het vertrouwen van hun slachtoffers, waarna ze eenmalig of veelvuldig geld proberen af te nemen.

Het komt helaas erg veel voor dat iemand wordt opgelicht via een datingsite of een ander kanaal. Jaarlijks komen er bij de Fraudehelpdesk honderden meldingen binnen van mensen die door datingfraude zijn opgelicht. Slachtoffers van datingfraude zijn in 2021 samen opgelicht voor bijna 7 miljoen euro. Deze slachtoffers waren gemiddeld 30.000 euro per persoon kwijt.

Hoe gaan oplichters via datingsites te werk?

In tegenstelling tot andere vormen van oplichting, investeren oplichters op datingsites (of bij datingfraude via sociale media) veel meer tijd om het vertrouwen van hun slachtoffers te winnen. Ze bouwen langzaam een relatie met hen op. Ze hebben daarbij soms weken- of zelfs maandenlang dagelijks contact. Met mooie woorden en beloftes palmen ze hun slachtoffers in, tot het punt dat zij de situatie voldoende vertrouwen om geld over te maken. Dit kan eenmalig zijn. Maar we zien ook vaak dat iemand die is opgelicht op Facebook of is opgelicht op een datingsite, meerdere malen geld heeft overgemaakt. Op het moment dat het slachtoffer beseft dat er sprake is van datingfraude, hebben er dus vaak al meerdere transacties plaatsgevonden.

Wat te doen als je bent opgelicht via sociale media of als je bent opgelicht op een datingsite?

Ben je slachtoffer van datingfraude? Als je wordt opgelicht door jouw geliefde, komt dat dubbel zo hard aan. Je voelt je verdrietig, bedrogen en schaamt je misschien dat je er ingetrapt bent. Weet dat het niet jouw schuld is en dat je je nergens voor hoeft te schamen. Oplichters op datingsites gaan enorm geraffineerd te werk om jouw vertrouwen te winnen. Ze spelen in op je gevoel en brengen het verhaal zo, dat het niet zo moeilijk is om te geloven.

Ben je slachtoffer van datingfraude of vermoed je dat je via sociale media, zoals Facebook, of een datingsite wordt opgelicht? Je staat er niet alleen voor. Je kunt contact opnemen met de Fraudehelpdesk via 088 – 786 73 72. Hun medewerkers zijn gespecialiseerd en kunnen je helpen de situatie te beoordelen. Samen met jou kunnen ze kijken welke stappen eventueel nodig zijn.

Heb je behoefte aan contact met anderen die zijn opgelicht via bijvoorbeeld Facebook of via een datingsite? Slachtofferhulp Nederland heeft een online-community in het leven geroepen waar slachtoffers van datingfraude hun ervaringen met elkaar kunnen delen.

Meer praktische tips lees je op de pagina over oplichting of fraude op Slachtofferwijzer.

Ken jij een slachtoffer van datingfraude?

Ken je iemand die is opgelicht op een datingsite? Of iemand die is opgelicht via Facebook of een ander social media kanaal? Datingfraude kan grote gevolgen hebben voor de persoon die dit meemaakt. Niet alleen kan het financiële problemen opleveren, maar ook op emotioneel vlak kan de impact groot zijn. Op de naaste-pagina over oplichting lees je hoe je een slachtoffer kunt helpen.

Signalen van datingfraude

Om datingfraude te voorkomen is het handig om te weten welke kenmerken van datingfraude bekend zijn. Oplichters op datingsites of socialmedia-kanalen zou je kunnen herkennen aan de volgende signalen:

Lees verder

Vertel ons wat je vindt van deze website