Datingfraude: oplichters via datingsites

Wat is datingfraude? Hoe herken je oplichters op datingsites? En wat kun je doen als je bent opgelicht op een datingsite, of als je bent opgelicht op sociale media? Dit artikel geeft antwoord op alle vragen die je kunt hebben als slachtoffer van datingfraude.

Je bent al een tijdje op zoek naar een nieuwe liefde. Je ontmoet online een leuke man of vrouw (bijvoorbeeld op Facebook of via een datingsite) uit het buitenland. Jullie mailen of appen lang en veel met elkaar en de vonk slaat over. Hij of zij wil jou graag bezoeken, maar heeft geen geld. Natuurlijk besluit je jouw date te helpen. Je maakt het geld over en vertrouwt erop dat alles snel zal worden terugbetaald. Maar als blijkt dat jouw partner toch niet naar je toe kan komen en de betaling uitblijft, begint het je te dagen: je bent opgelicht.

Niet jouw schuld

Ben je slachtoffer van datingfraude? Weet dat je je nergens voor hoeft te schamen en dat het niet jouw schuld is. Oplichters op datingsites en social media gaan zeer geraffineerd te werk om jouw vertrouwen te winnen. Opgelicht worden via Facebook of opgelicht worden op een datingsite, het kan iedereen overkomen.

Wat is datingfraude?

Datingfraude is een manier van oplichting waarbij oplichters via datingsites, Facebook of andere kanalen te werk gaan. Door het aangaan van een liefdesrelatie winnen ze het vertrouwen van hun slachtoffers, waarna ze eenmalig of veelvuldig geld proberen af te nemen.

Het komt helaas erg veel voor dat iemand wordt opgelicht via een datingsite of een ander kanaal. Jaarlijks komen er bij de Fraudehelpdesk honderden meldingen binnen van mensen die door datingfraude zijn opgelicht. Slachtoffers van datingfraude zijn in 2021 samen opgelicht voor bijna 7 miljoen euro. Deze slachtoffers waren gemiddeld 30.000 euro per persoon kwijt.

Hoe gaan oplichters via datingsites te werk?

In tegenstelling tot andere vormen van oplichting, investeren oplichters op datingsites (of bij datingfraude via sociale media) veel meer tijd om het vertrouwen van hun slachtoffers te winnen. Ze bouwen langzaam een relatie met hen op. Ze hebben daarbij soms weken- of zelfs maandenlang dagelijks contact. Met mooie woorden en beloftes palmen ze hun slachtoffers in, tot het punt dat zij de situatie voldoende vertrouwen om geld over te maken. Dit kan eenmalig zijn. Maar we zien ook vaak dat iemand die is opgelicht op Facebook of is opgelicht op een datingsite, meerdere malen geld heeft overgemaakt. Op het moment dat het slachtoffer beseft dat er sprake is van datingfraude, hebben er dus vaak al meerdere transacties plaatsgevonden.

Julia maakte online fraude mee en weet dat het niet haar schuld was.
Julia maakte online fraude mee en weet dat het niet haar schuld was.

Julia maakte online fraude mee en weet dat het niet haar schuld was

Lees het verhaal van Julia

Datingfraude voorkomen

Om datingfraude te voorkomen is het handig om te weten welke kenmerken van datingfraude bekend zijn. Oplichters op datingsites of socialmedia-kanalen zou je kunnen herkennen aan de volgende signalen. Dit zijn slechts een paar manieren waarop oplichters op datingsites, sociale media en dergelijken te werk gaan. Datingfraude komt ook in andere vormen voor.

'Tinder Swindler'

De Tinder Swindler is een waargebeurd verhaal over een man die zich online voordat als een miljardair en diamantenhandelaar. Op deze manier weet hij een heleboel vrouwen te verleiden en vervolgens miljoenen euro’s te stelen van deze vrouwen. De documentaire is te zien op Netflix.

Opgelicht op internet door kunstmatige intelligentie

Tegenwoordig komt internetoplichting steeds meer voor in combinatie met kunstmatige intelligentie. Onlangs ging een verhaal de hele wereld over, namelijk dat van de Franse Anne. Zij geloofde dat ze een relatie had met Brad Pitt en werd zo opgelicht voor maar liefst €830.000. Ze had wel twijfels maar de foto’s die de nep Brad Pitt stuurde stelden haar gerust. De video’s en foto’s waren allemaal door AI gegenereerd en dus niet echt. Het verschil tussen neppe en echte beelden is steeds moeilijker te onderscheiden met steeds vaker internetoplichting als gevolg.

Wil je een overzicht met alle hulporganisaties in je mailbox ontvangen?

Ontvang gratis een overzicht met alle hulporganisaties die je kunnen helpen na oplichting of fraude. Binnen enkele minuten ontvang je de printbare PDF in je mailbox.

Lees verder

Vertel ons wat je vindt van deze website