Whatsapp fraude: hulp, melden en aangifte doen

Whatsapp fraude is een vorm van online oplichting die steeds vaker voorkomt. In dit artikel vertellen we je hoe je dit kunt voorkomen en wat je moet doen als je toch slachtoffer bent geworden.

Hoe werkt fraude via WhatsApp?

Als iemand jou wil oplichten via Whatsapp, doet diegene zich voor als iemand uit je omgeving. Bijvoorbeeld als je kind, een vriend of een familielid. Het lijkt alsof het appje dat je ontvangt echt van die persoon komt, maar dat is niet zo. Vaak is de telefoon van diegene gehackt. In andere gevallen laten oplichters jou geloven dat iemand een nieuw nummer heeft. Dat doen ze heel slim door bij het nieuwe nummer een profielfoto van die persoon te gebruiken, deze foto’s halen ze vaak van social media. Ze weten ook alles over familierelaties en over de gespreksstijl van het slachtoffer. Op de website van Fraudehelpdesk.nl vind je een voorbeeld van zo’n Whatsapp gesprek.

Wat te doen bij oplichting of fraude?

Wat kun je het beste doen na fraude? Hoe worden oplichters aangepakt na aangifte van oplichting? Wat als je iemand nodig hebt om mee te praten? En hoe herken je een oplichter eigenlijk?

Op deze pagina vind je antwoord op dit soort vragen.

Lees verder

Hoe wordt je WhatsApp gehackt?

Oplichters kunnen jouw Whatsapp hacken door via een ander toestel hierop in te loggen. Vervolgens ontvang je een verificatiecode van Whatsapp om de login te bevestigen, via een goede vriend of familielid (waarvan de WhatsApp ook gehackt is) krijg je de vraag om de code door te sturen. Trap hier niet in. Als je de code doorstuurt krijgen oplichters toegang tot jouw Whatsapp en kunnen zij zich voor doen als jou om andere mensen op te lichten en geld te vragen.

Wanneer poging tot WhatsApp fraude te verwachten?

Oplichters slaan toe op de momenten dat je minder scherp bent, zoals bijvoorbeeld laat in de avond, middenin de nacht of vroeg in de ochtend. Ze weten dat je dan minder scherp bent en net iets minder goed oplet.

Wat doen als je slachtoffer bent van Whatsapp fraude?

Ben je opgelicht via Whatsapp? Dit is heel vervelend en kan veel indruk maken. Het is slim om zo snel mogelijk in actie te komen als je net bent opgelicht:

  • Blokkeer direct je bankpassen en creditcards
  • Doe direct aangifte van oplichting bij de politie. Bijvoorbeeld via de website van de politie, of door te bellen naar 0900-8844.
  • Maak een melding bij de Fraudehelpdesk. Via de website of door te bellen naar 088-7867372.
  • Stel je verzekering op de hoogte van de oplichting.

Voor hulp en advies na oplichting staan de politie, Slachtofferhulp Nederland en de Fraudehelpdesk voor je klaar. Ben je jonger dan 18 jaar? Vertel dan aan een volwassene dat je bent opgelicht. Je kan ook altijd bellen of chatten met De Kindertelefoon. Of deel je verhaal met leeftijdsgenoten op het forum van De Kindertelefoon.

Oplichting
Yasmine werd opgelicht via Marktplaats en WhatsApp en voelt zich nu niet meer schuldig.
Yasmine werd opgelicht via Marktplaats en WhatsApp en voelt zich nu niet meer schuldig.

Yasmine werd opgelicht via Marktplaats en WhatsApp en voelt zich nu niet meer schuldig

Lees het verhaal van Yasmine

Lees verder

Vertel ons wat je vindt van deze website