Wat te doen na een medische fout?

Heb je een medische fout meegemaakt? Dit kan heel heftig zijn om mee te leren leven. Een medische fout, of medische misser, kan namelijk grote gevolgen hebben. Bijvoorbeeld lichamelijk, psychisch, emotioneel of financieel.

Je kunt hierdoor in paniek zijn, boos of verdrietig. En het gevoel hebben dat je niet gehoord wordt. Ook is het begrijpelijk als je veel vragen hebt.

Wat kun je na een medische fout bijvoorbeeld doen? Wat als je je niet serieus genomen voelt? Wie kan jou helpen bij psychische klachten? En wie is aansprakelijk voor letselschade?

Op deze pagina vind je antwoord op dit soort vragen. Ook lees je hier verhalen van anderen die een medische misser meemaakten. En je ontdekt hoe je met lotgenoten in contact komt.

Wat je situatie ook is, je staat er niet alleen voor. Het is goed dat je hulp zoekt en je bent hier op de goede plek.

Hilda heeft na een medische fout een veranderd leven kunnen oppakken.
Hilda heeft na een medische fout een veranderd leven kunnen oppakken.

Hilda heeft na een medische fout een veranderd leven kunnen oppakken

Lees het verhaal van Hilda

Wat is het?

Naar schatting krijgen jaarlijks 185.000 mensen in Nederland te maken met een medische fout. Maar wat is precies een medische fout? Een medische fout is een fout die door een mens is gemaakt die in de gezondheidszorg werkt. Dit kan dus door een arts of verpleegkundige gebeuren, maar ook bijvoorbeeld door een tandarts of fysiotherapeut.

Denk hierbij aan een gemiste diagnose, een fout in de medicatie of het feit dat een patiënt van tevoren niet goed geïnformeerd is over de risico's van een bepaalde behandeling. 

Er valt veel onder de term 'medische fout'. De term wekt ook de indruk dat er bewust iets 'fout' is gedaan, terwijl er in de meeste gevallen helemaal geen sprake is van opzet.

Wil je meer lezen over wat er precies onder een medische fout valt? Lees dan hier ons artikel over wat een medische fout of medische misser is, of lees hier meer over voorbeelden van een medische fout.

Wat kan je doen?

Een medische fout kan tijdelijk je leven op z’n kop zetten. En zelfs jaren later kan het nog van invloed zijn. Bijvoorbeeld op je werk, je relaties, je geldzaken en je geestelijke gezondheid. Weet dat je er niet alleen voor staat.

Rouw

Er is iemand overleden

Wat heftig dat iemand die dicht bij je staat is overleden. Dit is een van de moeilijkste dingen die je kan meemaken. Op onze website over rouw lees je wat je bij rouw kunt verwachten en hoe je hiermee kan omgaan. Ook het Landelijk Steunpunt Verlies geeft hulp en advies bij rouw.

Ben je door de medische fout een kind verloren? Dan kun je je heel eenzaam en onbegrepen voelen. De Vereniging Ouders van een Overleden Kind biedt steun en brengt mensen bij elkaar die hetzelfde hebben meegemaakt. Je staat er niet alleen voor.

Heb je als ouder of verzorger te maken met een kind dat iemand is verloren door een medische fout? Op onze website over rouw lees je hoe je kinderen in rouw kunt steunen.

Jonger dan 18

Ben je jonger dan 18 jaar en ben je iemand verloren door een medische fout? Stichting Achter de Regenboog kan jou helpen om met het verlies te leren omgaan. Als het gaat om een overleden broer(tje) of zus(je), kun je ook terecht bij Vereniging Ouders van een Overleden Kind.

Rechten en hulp bij het strafproces

Als je te maken hebt met een strafbare medische fout heb je verschillende rechten. Meer over deze rechten lees je op onze website (Fonds Slachtofferhulp).

Voor gratis hulp tijdens het strafproces staat een juridisch medewerker van Slachtofferhulp Nederland of van het SlachtofferLoket voor je klaar. Als je een rechtsbijstandverzekering hebt, kun je ook bij je verzekeraar aankloppen.

Daarnaast kun je zelf hulp vragen aan een advocaat of expert in rechtshulp. Dit is vaak gratis, al moet je soms een deel betalen. Let er wel op dat de advocaat of expert die je kiest specialist is in letselschade na een medische fout. En dat deze is aangesloten bij:

Ontdek bovenaan deze pagina welke hulp het beste bij je past. Of lees meer over het strafproces.

Aangifte doen

Een medische fout gebeurt bijna nooit expres. Daarom is ‘een medische misser’ misschien ook een betere omschrijving. Toch komt het weleens voor dat een zorgverlener echt fout zat. Heb je het vermoeden dat de zorgverlener expres zijn werk verkeerd heeft gedaan? Denk je dat de zorgverlener jou nooit had mogen behandelen, omdat deze bijvoorbeeld niet de juiste opleiding of ervaring had? Of ben je nabestaande van iemand die tijdens een behandeling op een niet-natuurlijke manier is overleden? In deze bijzondere gevallen kun je aangifte doen van een medische fout.

Je staat er niet alleen voor als je aangifte wilt doen. Er zijn verschillende advocaten en experts in rechtshulp die jou tijdens het strafproces kunnen helpen. Dit is vaak gratis, al moet je soms een deel betalen. Let er wel op dat de expert die je kiest de juiste opleiding heeft gevolgd.

Lees meer over hoe je aangifte doet. Of lees op onze pagina over het strafproces wie jou kunnen helpen en wat je rechten zijn tijdens het strafproces.

Lees verder over hoe je aangifte kunt doen

Keuzehulp

In onze keuzehulp hieronder vind je informatie over organisaties die je kunnen helpen. Klik op het oranje woord om de keuzehulp aan te passen.

Deze organisaties kunnen je helpen met

Verfijn de gevonden organisaties

Verhalen van lotgenoten

Maakte jij een medische fout mee? Dit kan diepe sporen achterlaten. Je bent niet alleen, maar je kunt je in deze situatie wel alleen of onbegrepen voelen. Toch zijn er veel anderen die eenzelfde ervaring hebben.

Het kan fijn zijn om herkenning te vinden in verhalen van lotgenoten. Lees bijvoorbeeld de verhalen van mensen die op Slachtofferwijzer hun ervaring delen.

Lees meer over medische fouten

Vertel ons wat je vindt van deze website