Welke hulp is beschikbaar na een medische fout en hoe regel ik dat?

Na een medische fout kun je veel vragen hebben. Wat als je hulp in huis nodig hebt, of vervoer? En wat als je (tijdelijk) niet meer kunt werken?

Werk en inkomen

Kun je na de medische fout (tijdelijk) niet meer werken? Dan maak je je misschien zorgen over je inkomsten.

Meestal betaalt je werkgever je salaris tijdelijk (voor een deel) door. Je kunt hierover met je werkgever in gesprek, bijvoorbeeld via de bedrijfsarts. Ook kun je samen kijken naar wat nog wel mogelijk is. En hoe je, als dat lukt, langzaam je werkuren weer kunt opbouwen.

Heb je een eigen bedrijf? Dan kun je, als je die hebt, gebruikmaken van je arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Op de website van De Letselschade Raad lees je meer over niet kunnen werken na een medische fout.

Letselschade

Hulp bij dagelijkse activiteiten

Kun je door de medische fout het huishouden niet meer zelf doen? Niet meer voor jezelf koken, of niet meer in je eentje de weg op? Het kan lastig zijn om dit te accepteren, ook al is het tijdelijk. Gelukkig sta je er niet alleen voor.

Wees niet bang om vrienden, familie of kennissen om hulp te vragen. Er is altijd wel iemand in de buurt die jou graag uit de brand helpt.

Ook kun je de gemeente om hulp vragen. Vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) helpt de gemeente jou met wat je nodig hebt. Denk aan een rolstoel, een boodschappendienst of huishoudelijke hulp.

Op de website van de Rijksoverheid lees je meer over de Wmo en hoe je de gemeente om hulp vraagt.

Verzorging of verpleging

Hulp bij het aankleden, naar het toilet gaan, douchen, wondverzorging. Niet meer goed voor jezelf kunnen zorgen is niet alleen lastig, maar vaak ook moeilijk om te accepteren. Ook als het maar tijdelijk is. Toch kan het nodig zijn om na een medische fout verzorging of verpleging aan te vragen.

Weet dat je er niet alleen voor staat. Je hebt vanuit je zorgverzekering recht op verzorging of verpleging. Op de website van de Rijksoverheid lees je hoe je tijdelijke zorg aan huis aanvraagt. En wanneer je in aanmerking komt voor blijvende zorg aan huis.

Je huisarts kan met je meedenken over welke zorg nodig en mogelijk is.

Wat te doen bij een medische fout?

Wat kun je na een medische fout bijvoorbeeld doen? Wat als je je niet serieus genomen voelt? Wie kan jou helpen bij psychische klachten? En wie is aansprakelijk voor letselschade? Op deze pagina vind je antwoord op dit soort vragen.

Lees verder

Lees verder

Vertel ons wat je vindt van deze website