Wat is een medische misser of een medische fout?

Het zal je maar gebeuren. Je bent het slachtoffer van een medische misser of een medische fout. Toch ben je niet enige. Naar schatting gebeurt het in ons land jaarlijks zo’n 40.000 keer. Maar wanneer spreken we over een medische misser? En wat is precies een medische fout?

In de praktijk wordt er vaak gesproken over medische missers en medische fouten. Maar wat wordt daar eigenlijk mee bedoeld? En moeten we het niet anders noemen?

Medische 'misser' en 'fout'

‘Misser’ en ‘fout’ zijn stevige woorden. Ze kunnen de indruk wekken dat het alleen gaat om verwijtbare en ernstige incidenten. Terwijl het ook om kleinere zaken kan gaan. Denk aan een arts die iets vergeet te onderzoeken waardoor de patiënt de volgende dag moet terugkomen.

De termen wekken de indruk dat er bewust iets ‘fout’ is gedaan of ‘gemist’ door een zorgverlener, terwijl er in de meeste gevallen helemaal geen sprake is van opzet. In de praktijk gaat het vaak om een ongelukkige samenloop van omstandigheden.

Iets verkeerd gedaan

Beide termen suggereren dat iemand iets verkeerd heeft gedaan. Maar als er iets misgaat, hoeft dat helemaal niet aan de zorgverlener te liggen. Denk aan meetapparatuur die niet goed werkt of een fout in een computersysteem. Ook staat er niet vast dat er daadwerkelijk sprake is van een fout. In veel gevallen moet dat nog bewezen worden. Als dat al mogelijk is.

Medische fout
Bets medische fout

Bets kreeg goede hulp nadat haar man overleed door een medische fout

Lees het verhaal van Bets

Wat is het verschil tussen een medisch incident, complicatie en een calamiteit?

In de medische wereld worden de termen 'medische fout' en 'medische misser' niet gebruikt. In plaats daarvan noemen ze dit een medisch incident, een complicatie of calamiteit. Wat is wat?

Medische fout

Medische fouten of medische missers zijn termen die vaak voor in de mond liggen, maar dus eigenlijk de lading niet goed dekken. Maar hoe je ze ook noemt, wij vinden het belangrijk dat slachtoffers gehoord worden en de juiste hulp ontvangen. En met slachtoffers bedoelen we zeker niet alleen patiënten. Zorgverleners worden als ‘second victim’ vaak ook getroffen.

Vertel ons wat je vindt van deze website