Hoe doe je aangifte?

Aangifte doen van een misdrijf kan via de politie. Je kan ze bellen op 0900-8844, of ga naar een politiebureau bij jou in de buurt.

Als je wilt, mag je een advocaat meenemen tijdens het doen van de aangifte, soms mag je ook een vriend(in) of familielid meenemen. De politie legt uit wanneer dit wel en niet mag.

Anoniem aangifte doen

Soms is het ook mogelijk om anoniem aangifte te doen, de politie schrijft dan een nummer op in plaats van je naam. Of dit wel of niet mag, hangt af van de situatie. De politie kan jou hier meer over vertellen.

Hulp en advies

Heb je (ook) seksueel misbruik meegemaakt? Dan kun je ook aangifte doen via Centrum Seksueel Geweld. Hier krijg je, als je dat wilt, direct andere hulp, zoals een forensisch onderzoek of geestelijke hulp. Slachtofferhulp Nederland staat voor je klaar met hulp en advies bij het doen van aangifte. Ook kan je hulp en advies vragen aan een advocaat die ervaren is in het helpen van slachtoffers.

Twijfelen over aangifte doen

Het kan zijn dat je twijfelt over aangifte doen. Twijfelen is heel normaal. Bijvoorbeeld omdat je:

  • bang bent voor de gevolgen van aangifte;
  • niet weet wat je kunt verwachten van de aangifte;
  • niet weet hoe aangifte doen in zijn werk gaat, of
  • twijfelt of het wel zin heeft om aangifte te doen.

De politie en Slachtofferhulp Nederland denken graag met je mee en kunnen mogelijke twijfels wegnemen. Zodat je weet waar je aan toe bent en een keuze kunt maken die voor jou goed voelt.

Bewijs verzamelen voor je aangifte

Je kunt je aangifte goed voorbereiden door, bewijs van het misdrijf mee te nemen. Zoals bewaarde voicemails of brieven als bewijs van stalking. Als je besluit om aangifte te doen, gaat de politie zelf ook op zoek naar bewijs. Hiervoor kunnen sommige acties van je gevraagd worden. Zoals het geven van kleding waar vlekken van bloed of sperma van de dader op zitten, na een verkrachting. Of het delen van de uitslag van een medisch onderzoek, na bijvoorbeeld mishandeling.

Dit helpt allemaal om te bewijzen dat dit jou is aangedaan en door wie. En om de dader te kunnen straffen. Maar de keuze is aan jou of je hieraan wilt meewerken of niet. Je mag ook weigeren.

Slachtofferhulp Nederland krijgt na je aangifte automatisch jouw contactgegevens, waarna je wordt gebeld door een medewerker. Je staat er dus ook na de aangifte niet alleen voor.

Op de website van Slachtofferhulp Nederland lees je meer over hoe je aangifte doet. Lees meer over het strafproces. Of ontdek met het overzicht van Stichting LANGZS wat je na aangifte kunt verwachten.

Lees verder

Vertel ons wat je vindt van deze website