Medische fout: voorbeelden

Een medische fout is een situatie waarin een zorgverlener, zoals een arts, verpleegkundige of apotheker, een fout maakt in de diagnose, behandeling of de verzorging van een patiënt. Dit heeft mogelijk schadelijke gevolgen voor de patiënt. In dit artikel bespreken we een aantal voorbeelden van medische fouten, vertellen we wat een medische fout is, wat de hoogte van schadevergoeding bij medische fouten is en wat je verder kan doen als je slachtoffer bent van een medische fout.

Wat is een medische fout?

Een medische fout is een fout die door een mens is gemaakt die in de gezondheidszorg werkt. Dit kunnen allerlei dingen zijn, zoals nalatig handelen of afwijken van de standaard bij een handeling. Voor de patiënt heeft dit negatieve gevolgen op de gezondheid. Het risico op medische fouten blijft ondanks alle ontwikkelingen in de zorg, bestaan. Medische fouten kunnen ontstaan door allerlei verschillende dingen, zoals menselijke fouten, gebrek aan opleiding of ervaring, een slechte onderlinge samenwerking tussen zorgverleners, vermoeidheid of slechte werkomstandigheden. Hieronder vind je voorbeelden van medische fouten.

Wat te doen na een medische fout?

Wat kun je na een medische fout bijvoorbeeld doen? Wat als je je niet serieus genomen voelt? Wie kan jou helpen bij psychische klachten? En wie is aansprakelijk voor letselschade? Op deze pagina vind je antwoord op dit soort vragen.

Lees verder

Hoogte schadevergoeding medische fout

Als je slachtoffer bent van een medische fout, heb je in veel gevallen recht op schadevergoeding. De hoogte van de schadevergoeding verschilt, dat is afhankelijk van verschillende zaken. Lees hier meer over een schadevergoeding na een medische fout.

Het krijgen van een schadevergoeding door een medische fout is vaak heel ingewikkeld. Het is belangrijk om een juridisch adviseur in te schakelen die je hierbij kan helpen. Een advocaat kan je helpen bij de zaak, het verzamelen van het bewijsmateriaal en bij het onderhandelen met de tegenpartij.

Wat kan je verder doen?

Als je slachtoffer bent van een medische fout, kan je een aantal dingen doen. Verzamel al het bewijs, zoals relevante informatie over de medische behandeling, inclusief data, namen van zorgverleners, getuigenissen van familie of andere patiënten. Bewaar ook alle medische dossiers en rekening die te maken hebben met de medische fout.

Weet daarnaast dat je er niet alleen voor staat. Er zijn een heleboel mensen en organisaties die jou kunnen helpen.

Lees verder

Vertel ons wat je vindt van deze website