Wat is cognitieve gedragstherapie?
Cognitieve gedragstherapie (CGT) is een van de meest gebruikte therapievormen in Nederland. Het is een praktische en effectieve behandeling die vaak helpt bij angst- en/of depressieklachten. Wij vertellen je meer over wat cognitieve gedragstherapie is en voor wie het geschikt is.
Cognitieve gedragstherapie (CGT) is een vorm van psychotherapie, je leert meer over hoe jouw gedrag en gevoelens met elkaar samenhangen en hoe je gedachten je gedrag beïnvloeden. Met deze therapie leer je hoe je je gedrag kan veranderen door niet-helpende gedachten om te zetten naar helpende gedachten. Een voorbeeld van niet-helpende gedachten: ‘je komt je collega tegen op de gang, je groet diegene, maar je collega groet niet terug. Vervolgens vraag je je af wat je verkeerd hebt gedaan en je gaat je collega uit de weg. Deze gedachten zijn ‘niet helpend’.
Hoe werkt cognitieve gedragstherapie?
Dit soort niet-helpende gedachten komen vaak onbewust en automatisch in je op. Dit kan leiden tot verschillende emoties zoals verdriet of boosheid. Het veranderen van dit soort denkpatronen leer je bij cognitieve gedragstherapie. Dat doe je door gedachten- en gedragspatronen in kaart te brengen en door te leren hoe het veranderen van gedachten invloed heeft op je gevoelens. Dit kan je oefenen tijdens een gedragsexperiment waarbij je aangaat wat je normaal uit de weg zou gaan.
Voorbeeld oefening cognitieve gedragstherapie
Een voorbeeld daarvan is het delen van jouw ideeën met je collega’s tijdens een brainstorm. Normaal vind je dit heel erg spannend, omdat je denkt dat collega’s jouw ideeën niet goed vinden. Daarom deel je ze vaak niet. Maar als je ze niet deelt, kom je er ook niet achter wat je collega’s vinden. Misschien zijn ze juist wel heel blij met jouw input. Tijdens zo’n soort opdracht komt je erachter dat jouw gedachtes ongeloofwaardig voelen en daardoor neemt je angst af.
Voor wie is cognitieve gedragstherapie?
Cognitieve gedragstherapie helpt bij mensen die angst- en/of depressieklachten hebben. Maar het kan ook helpen bij mensen met ADHD, een negatief zelfbeeld, dwangklachten, stress, burn-out en slaapproblemen. Op langere termijn werkt deze therapie beter dan medicatie. Het is een geschikte therapie voor zowel volwassenen als kinderen/jongeren.
Wil jij cognitieve gedragstherapie?
Heb jij een van bovenstaande klachten en denk je dat cognitieve gedragstherapie kan helpen. Neem dan contact op met de huisarts, die kan een doorverwijzing maken naar een psycholoog die deze therapievorm aanbiedt.
Vertel ons wat je vindt van deze website