Wat doet een belangenbehartiger?
Als jij iets ergs hebt meegemaakt, zoals een ernstig verkeersongeval, komen er vaak een heleboel vragen op je af. Wie vergoedt de schade? Wat is de hoogte van de schade? En hoe moet ik dit allemaal regelen? Iemand die je hierbij kan helpen is een belangenbehartiger. Maar wat doet een belangbehartiger precies? Wij leggen het uit.
Belangenbehartiger betekenis
Een belangenbehartiger is iemand die je helpt om op te komen voor jouw rechten. In plaats van belangenbehartiger, worden ook vaak de volgende woorden gebruikt: advocaat, jurist, letselschadespecialist, rechtshulpverlener of rechtsbijstandverlener. Deze persoon helpt jou met het doen van aangifte of het regelen van een schadevergoeding. Je belangenbehartiger helpt ook met het verzamelen van bewijsmateriaal en voorkomt een eventuele verjaring van jouw zaak. Ook spreekt de belangenbehartiger namens jou tijdens een eventuele rechtszaak.
Een belangenbehartiger kiezen
Waar moet je op letten bij het kiezen van een belangenbehartiger? En wat moet je weten met betrekking tot jouw rechten, plichten en kosten? Wij sommen het hieronder op:
- Let goed op: iedereen kan zichzelf belangenbehartiger noemen, dus let goed op wie je kiest. Check altijd of iemand hiervoor is opgeleid.
- Gevoel: voel jij je niet goed bij je belangenbehartiger? Stap dan over naar iemand anders. Dit is altijd en op elk moment mogelijk. Je zit dus niet vast aan de belangenbehartiger die je als eerste kiest. Uiteindelijk gaat het om jou, dus het is belangrijk dat jij je goed voelt bij iemand.
- Contant betalen: Vraagt jouw belangenbehartiger jou om rekeningen contant te betalen? Ga hier dan niet op in en zoek iemand anders. Goede belangenbehartigers sturen altijd een factuur en geven je de ruimte om te kiezen hoe je wil betalen.
- Jouw belang voorop: een goede belangenbehartiger zorgt ervoor dat jouw belang altijd voorop staat.
Hoe vind ik een belangenbehartiger?
Let bij het kiezen van je belangenhartiger goed op bovenstaande punten. Zoek jij een belangenbehartiger? Neem bijvoorbeeld contact op met Stichting LANGZS, dit is een landelijk advocatennetwerk voor gewelds- en zedenslachtoffers. Of neem contact op met ASP-advocaten. Zij richten zich met name op de begeleiding van letselschadeslachtoffers.
Wat kost een belangenbehartiger?
In sommige gevallen is een belangenbehartiger gratis. Voorwaarde hiervoor is wel dat de dader/veroorzaker bekend moet zijn. Voor verkeerszaken en arbeidsongevallen geldt dat dit bijna altijd zonder rechtszaak wordt afgerond. Je hebt dan alleen te maken met de verzekeraar van de veroorzaker/tegenpartij. Als je hiervoor een belangenbehartiger inschakelt, zal deze betaald worden door de verzekeraar van de tegenpartij.
Bram maakte op zijn zesde een verkeersongeval mee en heeft leren leven met de gevolgen
Lees het verhaal van BramStrafzaken
Is er sprake van een strafzaak? Dan heb je als slachtoffer van een ernstig gewelds- of zedenmisdrijf ook recht op een gratis belangenbehartiger. Wel kunnen er extra kosten ontstaan voor bijvoorbeeld specifiek onderzoek. Voordat het proces begint, maak je samen met je belangenbehartiger duidelijke afspraken over de advocaatkosten. Mocht je tijdens het strafproces gebruik willen maken van mediation, dan worden ook deze kosten vergoed. Een mediator is iemand die jou en de andere partij helpt om er samen uit te komen. Voorwaarde hiervoor is wel dat beide partijen hiermee moeten instemmen.
Vertel ons wat je vindt van deze website