Wat te doen bij online seksueel misbruik?

Het is heel begrijpelijk dat je in paniek bent en dat je niet weet wat je moet doen. Weet dat je niet alleen bent en dat jij niks verkeerd hebt gedaan. Je bent hier op de goede plek.

Via deze pagina vind je verhalen van anderen waarin je je misschien herkent. (Mogelijke) gevoelens van schaamte en schuld kunnen hierdoor minder worden. En je ontdekt hoe je met lotgenoten in contact komt.

Ook vind je hier informatie. Bijvoorbeeld over de strafbaarheid van online seksueel misbruik. En over hoe je jouw foto of video van het internet kunt laten verwijderen. Daarnaast ontdek je welke organisaties voor jou klaarstaan om te helpen.

Veel mensen denken dat er niks tegen te doen is, maar dat is gelukkig niet waar. Het is goed dat je hulp zoekt en je staat er niet alleen voor.

Robin maakte online shaming mee en leert nu anderen over victim blaming.
Robin maakte online shaming mee en leert nu anderen over victim blaming.

Robin maakte online shaming mee en leert nu anderen over victim blaming

Lees het verhaal van Robin

Wat is online seksueel misbruik?

Misschien twijfel je of je online seksueel misbruik hebt meegemaakt. Omdat je je bijvoorbeeld schuldig voelt. Weet dat jij nooit schuldig bent en dat je altijd hulp kunt krijgen. Er bestaan veel vormen van online seksueel misbruik, daardoor is de definitie van online seksueel misbruik niet in een zin te omschrijven. Lees hieronder informatie over de verschillende vormen van online seksueel misbruik.

Vormen van online seksueel misbruik

Nooit jouw schuld

Online seksueel misbruik gebeurt vaak in combinatie met ‘shamen en blamen’, ook wel online shaming of victim blaming genoemd. Dan wordt er, nadat jouw foto of video zonder toestemming gedeeld is, gezegd dat het je eigen schuld is. En/of dat je je hiervoor zou moeten schamen.

Weet dat jij zelf nooit schuldig bent. Ook niet als je het gevoel hebt dat je niet genoeg duidelijk hebt gemaakt dat je iets niet wilde. Een ander moet altijd jouw grenzen respecteren. Doet iemand dat niet, dan is deze persoon schuldig en niet jij.

Je hoeft je dus nergens voor te schamen, je hebt zelf niets verkeerd gedaan en je hebt recht op hulp.

Luister het verhaal van Noah op onze website WTFFF!?. Noah vertelt over zijn ervaring met sextortion en wat hij heeft gedaan om hieruit te komen.

Schaamte na online seksueel misbruik

Voor het maken en versturen van een intieme foto of video hoef jij je niet te schamen. Dit is een hele normale manier om bezig te zijn met seksualiteit. Heel veel mensen doen dit.

Toch schamen veel mensen die online seksueel misbruik meemaken zich. Daders van online seksueel misbruik kunnen deze gevoelens van schaamte ook gebruiken om jou onder druk te zetten. Bijvoorbeeld door te zeggen: “Als je niet met mij afspreekt, dan stuur ik deze foto naar je ouders.’’ Of: “Als je dit bedrag niet betaalt, dan deel ik deze video met je werkgever.’’

De gevoelens van schaamte kunnen dan zo groot zijn dat je erin meegaat. Weet dat de dader meestal niet zal doen waar hij of zij mee dreigt. Of je nu wel of niet doet wat er van jou geëist wordt.

Luister het verhaal van Myriam op onze website WTFFF!? en ontdek meer over hoe de dader jou kan manipuleren.

Wat kan je doen?

Wat doe je als iemand dreigt jouw foto/video online te plaatsen, als je niet doet wat er geëist wordt? Denk aan geld betalen, meer foto’s sturen of seks hebben met iemand.

Het is heel begrijpelijk dat je bang bent, maar weet dat er altijd iets is wat je kunt doen. Je kunt jezelf in veiligheid brengen. En het beste is om nooit toe te geven aan een eis of dreigement. De dader doet namelijk meestal niet waar hij of zij mee dreigt.

Hieronder leggen we uit welke mogelijkheden je hebt als je online seksueel misbruik meemaakt.

Keuzehulp

In onze keuzehulp hieronder vind je informatie over organisaties die je kunnen helpen. Klik op het oranje woord om de keuzehulp aan te passen.

Deze organisaties kunnen je helpen met

Verfijn de gevonden organisaties

Nog meer verhalen lezen van anderen die online seksueel misbruik meemaakten?

Het kan fijn zijn om herkenning te vinden in verhalen van lotgenoten. Lees bijvoorbeeld de verhalen van Robin en Noah, die op Slachtofferwijzer hun ervaring delen.

Ook op onze website WTFFF!? doen verschillende jongeren hun verhaal. En check ook het YouTube-kanaal van WTFFF!?, waar online seksueel misbruik besproken wordt met jongeren die dit meemaakten.

Daarnaast kun je in de online community van Slachtofferhulp Nederland lezen over andere ervaringen met online seksueel misbruik. Als er genoeg vraag naar is, organiseert Slachtofferhulp Nederland hier speciale dagen voor. Neem gerust contact met ze op.

Ben je jonger dan 18 jaar? Ervaringen van leeftijdsgenoten kun je ook lezen op het forum van De Kindertelefoon.

WTFFF!?

Onze website WTFFF!? is een veilige plek waar verschillende jongeren vertellen over hun ervaring met online seksueel misbruik. Je vindt hier informatie over onder andere schaamte- en schuldgevoelens en over de hulp die je kunt krijgen.

Ook kan je hier anoniem je verhaal delen, net als ruim 200 anderen. Het kan opluchten om je verhaal te doen en jouw verhaal kan anderen steun en herkenning geven.Je bent niet alleen! Check ook het YouTube-kanaal en de Instagram van WTFFF!?. Je vindt hier informatie en verhalen van jongeren die online seksueel misbruik meemaakten.

WTFFF!?

Rechten, strafproces en schadevergoeding

Als je online seksueel misbruik meemaakte, heb je verschillende rechten. Meer over deze rechten lees je op onze website (Fonds Slachtofferhulp).

Mogelijk heb je recht op een schadevergoeding. Dit is te regelen via het strafproces. Daarnaast kun je mogelijk een vergoeding aanvragen bij het Schadefonds Geweldsmisdrijven.

Voor hulp tijdens het strafproces kan je contact opnemen met een advocaat van LANGZS. Zij zijn gespecialiseerd in het bijstaan van geweld- en zedenslachtoffers in een strafprocedure. Dit is vaak gratis, al moet je soms een eenmalige bijdrage betalen. Rechtsbijstand aan slachtoffers van gewelds- en zedenzaken is van groot belang. Niet alleen ter ondersteuning van het slachtoffer, maar ook in het kader van de begeleiding van het gehele juridische traject van aangifte tot aan het vonnis. Download hier de PDF van aangifte tot vonnis.

Verder kan je gratis hulp krijgen van een juridisch medewerker van Slachtofferhulp Nederland of kan je aankloppen bij het Slachtofferloket. Als je een rechtsbijstandsverzekering hebt, kan je ook daar terecht.

Ontdek op deze pagina welke hulp het beste bij je past. Of lees meer over het strafproces.

Lees verder over online seksueel misbruik

Vertel ons wat je vindt van deze website