Wat is sextortion: van hulp en aangifte tot voorkomen
Het merendeel van de jongeren én volwassenen stuurt wel eens een seksueel getinte foto of een filmpje naar een ander. Hier is in essentie niets mis mee, maar helaas bestaat de kans dat pikante foto’s en filmpjes in de verkeerde handen terechtkomen. Sextortion is een vorm van online seksueel misbruik en komt steeds vaker voor. Sextortion wordt ook wel ‘seksuele afpersing’ genoemd. In dit artikel vind je informatie over wat sextortion inhoudt en waar je terechtkunt voor hulp.
Wat betekent sextortion?
De term ‘sextortion’ is een samenvoeging van de woorden ‘sex’ en ‘extortion’ (Engels voor afpersing). Er is dus sprake van sextortion wanneer iemand je afperst met gebruik van naaktfoto’s, filmpjes of webcammateriaal. De afperser kan dreigen de naaktbeelden te verspreiden onder vrienden, familieleden of andere bekenden wanneer je niet doet wat de afperser van je vraagt. In veel gevallen van sextortion gaat het om geld en wordt ook wel gesproken van ‘financial sextortion’. In dit filmpje van Helpwanted.nl wordt nog eens eenvoudig uitgelegd wat sextortion inhoudt.
Wat te doen bij seksueel misbruik?
Wat als je met iemand wil praten, bijvoorbeeld bij psychische klachten? Welke gevolgen kan seksueel misbruik hebben? En wat als je een veilige opvangplek nodig hebt? Op deze pagina vind je antwoord op dit soort vragen.
Andere woorden voor sextortion
Naast sextortion zijn er ook een heleboel andere termen die je veel hoort, zoals 'sexting', ‘shame sexting’ en ‘wraakporno’.
Stop sextortion: een tip
Een van de belangrijke tips, wanneer iemand je probeert af te persen met gebruik van sexy foto's of video's: geef nooit gehoor aan de eisen van de afperser. De chanteur zal zich namelijk niet aan zijn kant van de afspraak houden en er is absoluut geen garantie dat jouw beeldmateriaal niet alsnog verspreid wordt.
Sextortion: gevoelens van schaamte en schuld
Wanneer je wordt afgeperst met gebruik van beeldmateriaal, kan je gevoelens van schaamte en schuld ervaren. Je voelt je misschien schuldig omdat je er zelf voor gekozen hebt om de beelden te versturen. Het is normaal dat je deze gevoelens ervaart en tegelijkertijd belangrijk je te realiseren dat je niet schuldig bent hieraan. Met jou zijn er heel veel mensen die deze keuze maken en met online seksueel misbruik te maken kunnen krijgen. Jouw goede vertrouwen is beschaamd. De persoon die de beelden dreigt te verspreiden moet zich schamen.
Sextortion melden
In een recent artikel op NOS.nl vertelt Arda Gerkens, directeur van het Offlimits dat het aantal meldingen van sextortion tijdens de tweede lockdown is verdubbeld. De verklaring die Gerkens geeft, is dat jongeren pas hulp zoeken wanneer ze geen andere uitweg zien. Tijdens de lockdown zouden jongeren meer nadenken over sextortion die al eerder plaatsvond en wordt de angst dat de beelden ergens opduiken groter. Los van het aantal meldingen, laat het EOKM weten dat het daadwerkelijke aantal mensen dat met sextortion te maken krijgt, vele malen hoger ligt. Gevoelens van schuld en schaamte zorgen ervoor dat veel slachtoffers geen hulp zoeken.
Robin maakte online shaming mee en leert nu anderen over victim blaming
Lees het verhaal van RobinWat te doen tegen sextortion?
Het is raadzaam altijd voorzichtig te zijn met het aangaan van online gesprekken met wildvreemden. Zolang het bij een gesprek blijft kan het relatief onschuldig zijn, maar wanneer om naaktbeelden gevraagd wordt, is het beter om het contact direct te verbreken.
Ik heb te maken met sextortion: wat te doen?
Het is goed je te realiseren dat jij niet schuldig bent aan wat er gebeurt. Je hebt in vertrouwen een foto gedeeld. De persoon die jou hiermee afperst zit in alle gevallen fout. Wat je nu het best kunt doen is niet ingaan op de vragen van de afperser. Er bestaat namelijk geen garantie dat jouw foto hiermee niet wordt verspreid. Heb je al geld overgemaakt? Vraag de bank dan een onderzoek in te stellen naar het adres waarnaar het geld is overgemaakt. Blokkeer degene die je probeert af te persen en verbreek ieder contact. Doe aangifte bij de politie; afpersing is strafbaar en de politie kan een onderzoek instellen. Op Helpwanted.nl vind je een aantal tips bij het doen van aangifte. Tot slot: praat erover met iemand die je vertrouwt. Dit kunnen je ouders zijn, je vriendinnen, maar blijf er niet alleen mee rondlopen.
Lees verder
Vertel ons wat je vindt van deze website