Online seksueel misbruik: betekenis, vormen en voorbeelden

Eén op de vijf jongeren heeft weleens een naaktfoto of naaktfilmpje van zichzelf gestuurd. Dit noemen we sexting en hier is helemaal niets mis mee. Totdat hier misbruik van wordt gemaakt. Dan hebben we het over sexting-misbruik, een vorm van online seksueel misbruik.

Er zijn verschillende vormen van online seksueel misbruik. Door deze verschillende vormen, is de betekenis van online seksueel misbruik niet in één woord te vangen. Op deze pagina worden daarom de verschillende vormen van online seksueel misbruik met duidelijke voorbeelden uitgelegd.

Wat valt onder online seksueel misbruik?

Je wordt online seksueel misbruikt als:

  • iemand via het internet contact met je zoekt, met als doel om je online of offline seksueel te misbruiken;
  • iemand je overhaalt om een sexy foto/video van jezelf te sturen, terwijl je dit eigenlijk niet wilt;
  • iemand zonder jouw toestemming een sexy foto/video van je doorstuurt of online zet;
  • iemand dreigt om een sexy foto/video van jou online te delen en jou zo dwingt om iets te doen, of als
  • iemand online zegt dat jij te zien bent op een sexy foto of video (ook als dit niet zo is). Hierbij kan ook je naam, adres en bijvoorbeeld telefoonnummer worden gedeeld.

Online seksueel misbruik komt veel voor in combinatie met shamen en blamen, ook wel slutshamingof victim blaming genoemd. Mensen zeggen dan bijvoorbeeld dat het je eigen schuld is dat een sexy foto of video online gedeeld is. En dat je je hiervoor zou moeten schamen.

Online seksueel misbruik is nooit je eigen schuld. Het kan iedereen worden aangedaan en je staat er niet alleen voor. Lees meer over online seksueel misbruik en wat je kunt doen als je ermee te maken hebt. Of ontdek op onze website WTFFF!? de verhalen van jongeren die online seksueel misbruik meemaakten.

Wat te doen bij online seksueel misbruik?

Via deze pagina vind je verhalen van anderen waarin je je misschien herkent. (Mogelijke) gevoelens van schaamte en schuld kunnen hierdoor minder worden. En je ontdekt hoe je met lotgenoten in contact komt. Ook vind je hier informatie.

Lees verder

Vormen en voorbeelden van online seksueel misbruik

Van deze vormen van online seksueel misbruik volgt een heldere uitleg met voorbeelden:

Slachtoffer van online seksueel misbruik, en nu?

Online seksueel misbruik kan iedereen worden aangedaan, en het is nooit de schuld van het slachtoffer.

Lees meer over online seksueel misbruik en wat je kunt doen als je ermee te maken hebt. Of ontdek op onze website WTFFF!? de verhalen van jongeren die online seksueel misbruik meemaakten. Je kunt hier ook je eigen verhaal delen, als je wilt anoniem.

Heeft je kind te maken met een van de genoemde vormen van online seksueel misbruik? Op onze website (Fonds Slachtofferhulp) lees je wat ouders over online seksueel misbruik moeten weten. Zoals wat het betekent om online seksueel misbruik mee te maken. En wat je kunt doen om je kind ertegen te beschermen.

Vertel ons wat je vindt van deze website