Tips om cyberpesten te voorkomen

Cyberpesten is een probleem dat veel voorkomt onder jonge internetgebruikers. De laatste cijfers van het CBS laten zien dat jongeren (15-18) vaker online gepest worden dan mensen van 18 tot 65+. Daarnaast krijgen meisjes vaker te maken met cyberpesten dan jongens. In dit artikel vind je meer informatie over cyberpesten en een aantal tips om cyberpesten te voorkomen.

Wat is cyberpesten?

Cyberpesten, ook wel online of digitaal pesten, komt voor in veel verschillende vormen. Denk aan het ongewenst verspreiden van beeldmateriaal en het plaatsen van kwetsende teksten op social media of forums. Ook stalking, bedreiging en chantage, zijn vormen van cyberpesten. De pesterijen kunnen via privéberichten of in het openbaar aan het slachtoffer gericht zijn.

Wat zijn de gevolgen van cyberpesten?

Over de gevolgen van pesten in het algemeen is al veel bekend. Jongeren krijgen vaak last van slaap- en eetproblemen, angst- en depressieklachten, een laag zelfbeeld, problemen op school en zelfs zelfmoordgedachten of -pogingen. Het is daarom belangrijk dat ouders, leraren en zorgverleners de signalen van cyberpesten kunnen herkennen, en dat jongeren weten hoe ze cyberpesten kunnen voorkomen.

Is cyberpesten strafbaar?

Cyberpesten is strafbaar als het valt onder bedreiging, discriminatie of smaad, meldt de politie. Het ongewenst verspreiden van naaktfoto’s van iemand onder de 18 jaar valt onder kinderporno. Aangifte doen tegen cyberpesten is dus mogelijk. Een op de zeven slachtoffers doet geen aangifte bij de politie, hierdoor blijven slachtoffers van cyberpesten ongezien en krijgen zij niet de juiste hulp.

Noah werd bedreigd en geïntimideerd.
Noah werd bedreigd en geïntimideerd.

Noah werd bedreigd en geïntimideerd

Lees het verhaal van Noah

Je staat er niet alleen voor

Praat erover met iemand die je vertrouwt. Praat je liever met iemand die verder van je afstaat? Neem contact op met de Kindertelefoon voor een anoniem gesprek met een hulpverlener. Bij Meldknop.nl vind je voor als je te maken hebt gekregen met cyberpesten. Ook op de website Stoppestennu.nl vind je informatie over cyberpesten.

Hulp na online seksueel misbruik

Via deze pagina vind je verhalen van anderen waarin je je misschien herkent. (Mogelijke) gevoelens van schaamte en schuld kunnen hierdoor minder worden. En je ontdekt hoe je met lotgenoten in contact komt.

Lees verder

Lees hier meer over (online) seksueel geweld

Vertel ons wat je vindt van deze website