Wat te doen bij verkrachting of aanranding?
Verkracht of aangerand worden laat vaak diepe sporen na. Je kunt je er onveilig, bang, verdrietig, onzeker en somber door voelen. En hoewel je niets verkeerd hebt gedaan, kun je toch last hebben van schaamte en/of een schuldgevoel. Ook jaren later kan een verkrachting of aanranding nog invloed op je hebben, bijvoorbeeld als je het als kind meemaakte.
Wat als je er met iemand over wil praten? Wat zijn de gevolgen van verkrachting of aanranding? Wanneer ben je eigenlijk verkracht of aangerand? En kun je aangifte doen, als je dat zou willen?
Op deze pagina vind je het antwoord op dit soort vragen. Ook vind je hier verhalen van anderen die een aanranding of verkrachting meemaakten. En je ontdekt hoe je met lotgenoten in contact komt.
Wat je situatie ook is, je staat er niet alleen voor. Het is goed dat je hulp zoekt en je bent hier op de goede plek.

Anderen die zijn verkracht of aangerand
Heb je een verkrachting of aanranding meegemaakt? Wat erg dat dit jou is aangedaan. Je bent niet alleen, maar je kunt je wel alleen of onbegrepen voelen in wat je hebt meegemaakt. Toch zijn er veel anderen die eenzelfde ervaring hebben.
Verhalen van lotgenoten
Het kan fijn zijn om herkenning te vinden in verhalen van lotgenoten.
Lees bijvoorbeeld de verhalen van mensen die op onze Slachtofferwijzer hun ervaring delen. Of lees de ruim 200 verhalen van mensen die (online of) offline seksueel misbruik meemaakten.
Ook in een van de online community’s van Slachtofferhulp Nederland kun je lezen over andere ervaringen met verkrachting of aanranding.

Keuzehulp
In onze keuzehulp hieronder vind je informatie over organisaties die je kunnen helpen. Klik op het oranje woord om de keuzehulp aan te passen.
Deze organisaties kunnen je helpen met
Lotgenoten ontmoeten
Als er genoeg vraag naar is, organiseert Slachtofferhulp Nederland speciale dagen voor contact met lotgenoten. Neem voor meer informatie gerust contact met ze op.
Verder zijn er verschillende organisaties die lotgenoten bij elkaar brengen. Ontdek bovenaan deze pagina welke organisatie het beste bij je past.
Zelf je verhaal delen
Je eigen ervaring delen kan opluchten. En jouw verhaal kan steun en herkenning geven aan anderen die een aanranding of verkrachting meemaakten.
Onze website WTFFF!? is een veilige plek voor iedereen die seksueel misbruik meemaakte, online en offline. Je kunt hier ook zelf je verhaal delen. Als je wilt anoniem. Ook mag je altijd (anoniem) je verhaal delen op onze Slachtofferwijzer.
Ben je jonger dan 18 jaar en wil je je eigen verhaal delen met leeftijdsgenoten? Dit kan op het forum van De Kindertelefoon.
Maakte je online seksueel misbruik mee?
Ben je bijvoorbeeld bedreigd met het delen van eigen naaktfoto's of video's? Of zijn deze al gedeeld zonder dat je dit wilde? Dit noemen we online seksueel misbruik.
Ga naar onze website WTFFF!? voor verhalen van anderen die dit ook meemaakten. Of lees de ruim 200 verhalen van mensen die online of offline seksueel misbruik meemaakten.

Wanneer ben je verkracht of aangerand?
Verkrachting en aanranding zijn vormen van seksueel misbruik. Maar de precieze betekenis van verkrachting en aanranding is soms onduidelijk. Zo kan het zijn dat je niet weet wat het verschil is tussen een verkrachting en een aanranding.
Het kan ook zijn dat je twijfelt of je wel of niet bent aangerand of verkracht. Bijvoorbeeld omdat:
- je twijfelt of je duidelijk genoeg hebt laten weten dat je het niet wilde;
- er geen geweld is gebruikt;
- je bent verteld en/of zelf denkt dat je het hebt uitgelokt, of
- de persoon die jou dit aandeed een bekende van je is.
Weet dat een ander altijd jouw grenzen moet respecteren. En dat je zelf nooit schuldig bent aan wat er is gebeurd. Jezelf de schuld geven of de schuld krijgen als je bent verkracht of aangerand, heet ook wel victim blaming.
Verkrachting of aanranding kan ook zonder geweld voorkomen, en de dader is in 80% van de gevallen een bekende. Het kan bijvoorbeeld gaan om een ouder, een familielid, of een goede vriend. Of je kunt verkracht worden binnen je relatie, door je partner. Ook dit zijn voorbeelden van strafbare verkrachting of aanranding.
Ben je gedwongen tot seks of seksuele activiteiten, dan ben je verkracht of aangerand. Hoe en door wie dan ook. Het maakt daarbij niet uit of je zelf een vrouw, meisje, man, jongen, kind of volwassene bent. En of het nu één keer is gebeurd, of vaker.
Met dit informatieblad van Centrum Seksueel Geweld ontdek je meer over seksueel misbruik in Nederland bij jongens en mannen.
Wat kan je doen?
Ben je aangerand of verkracht, of heb je dit in het verleden meegemaakt? Het is verschrikkelijk dat dit jou is aangedaan. Ook als je vroeger als kind bent verkracht of aangerand, kan het op latere leeftijd nog veel invloed hebben.
Zo snel mogelijk hulp vinden is daarom belangrijk. Net als iemand in vertrouwen nemen voor een luisterend oor. De kans op psychische en/of emotionele gevolgen wordt daarmee kleiner. Al is het nooit te laat om hulp te zoeken.
Wat je situatie ook is, je staat er niet alleen voor.
Wacht nog even met douchen
Na een verkrachting of aanranding wil je natuurlijk het liefst meteen douchen. Toch is het advies om hier nog even mee te wachten. Zo verwijder je geen sporen die bewijs kunnen zijn voor een mogelijke aangifte, denk aan het DNA van de dader. Dit zou de kans dat de dader gepakt wordt kleiner kunnen maken.
Praat erover
Iemand in vertrouwen nemen is belangrijk. Of het nu net gebeurd is of al langer geleden. Probeer bijvoorbeeld eens te praten met de huisarts, een familielid of goede vriend(in).
Of neem gratis contact op met een van de organisaties die voor jou klaarstaan met een luisterend oor en advies. Zoals Centrum Seksueel Geweld (via de chat of via 0800-0188) of Fier (via de chat of via 088-2080000). Als je wilt, kan dit anoniem.
Bovenaan deze pagina vind je meer organisaties die jou kunnen helpen. Ook als je een veilige opvangplek nodig hebt, bijvoorbeeld bij seksueel misbruik vanuit huis.
Weet dat je je niet hoeft te schamen
Het kan zijn dat je erover praten lastig vindt. Bijvoorbeeld omdat je:
- geeft om de persoon die jou dit aandeed;
- bang bent dat deze persoon erachter zal komen, of
- je schuldig voelt en/of schaamt om het te delen.
Weet dat je zelf nooit schuldig bent als iemand je heeft verkracht of aangerand. Ook niet als je met victim blaming te maken krijgt. Je hoeft je nergens voor te schamen, je hebt zelf niets verkeerd gedaan en je hebt recht op hulp.
Lichamelijk onderzoek
Je kunt het beste ook lichamelijk onderzoek laten doen, of je nu wel of geen klachten hebt. Voor je eigen gezondheid, en mogelijk als bewijs voor als je aangifte gaat doen. De huisarts of een arts van het Centrum Seksueel Geweld kan mogelijke wonden, soa’s of een zwangerschap vaststellen. En een forensisch arts van Centrum Seksueel Geweld kan onderzoek doen naar sporen zoals DNA.
Jonger dan 18
Ben je jonger dan 18 jaar? Vertel aan een volwassene wat je hebt meegemaakt, want het is belangrijk dat je hulp krijgt. Je mag altijd (ook anoniem) bellen of chatten met:
- De Kindertelefoon (chat of bel 0800-0432);
- Centrum Seksueel Geweld (chat of bel 0800-0188), of
- Fier (chat of bel 088-2080000).
Of deel je verhaal met leeftijdsgenoten op het forum van De Kindertelefoon.

Hulp, advies en een veilige opvangplek
Een verkrachting of aanranding heeft vaak veel invloed op je psychische gezondheid. Je kunt last hebben van angst, stress, schaamte, onzekerheid of bijvoorbeeld PTSS. En het heeft mogelijk ook lichamelijke gevolgen, zoals angst voor lichamelijk contact of een ongewenste zwangerschap na verkrachting.
Je bent niet alleen
Heb je lichamelijke of emotionele schade nadat je bent aangerand of verkracht? Je staat er niet alleen voor en er is goede hulp beschikbaar.
Iemand in vertrouwen nemen is een belangrijke eerste stap, zoals een familielid, je huisarts of een goede vriend(in). Maar er zijn ook verschillende organisaties die jou kunnen helpen. Je kunt bijvoorbeeld anoniem je verhaal doen, gratis advies krijgen, of bijvoorbeeld hulp met lichamelijk onderzoek.
Zo staan de experts van Centrum Seksueel Geweld 24/7 voor je klaar via 0800-0188 of via de chat. Hier werken artsen, verpleegkundigen, politie, sociaal werkers en psychologen. Zij weten precies hoe ze jou het beste kunnen helpen. Ook mag je altijd contact opnemen met Fier, via 088-2080000 of via de chat.
Daarnaast zijn er organisaties die een veilige opvangplek bieden. Bijvoorbeeld als je bent verkracht of aangerand door iemand in huis.
Ontdek bovenaan deze pagina welke hulp het beste bij je past. Of zoek naar een veilige opvangplek in de buurt via de website van Opvangatlas.
Therapie
Merk je dat je psychische klachten hebt zoals angst, stress, schaamte of somberheid? Er bestaan verschillende behandelingen die hierbij kunnen helpen. Ook als je vroeger bent verkracht of aangerand, bijvoorbeeld als kind.
Ontdek bovenaan deze pagina welke hulp het beste bij je past. Of lees meer over de gevolgen van seksueel misbruik.
Jonger dan 18
Ben je jonger dan 18 jaar? Het is heel goed dat je hulp zoekt en belangrijk dat je deze ook krijgt. Je staat er nooit alleen voor en je hoeft je nergens voor te schamen: jij hebt niets verkeerd gedaan.
Vertel een volwassene die je vertrouwt wat je hebt meegemaakt. Of neem bijvoorbeeld contact op met:
- Centrum Seksueel Geweld (chat of bel 0800-0188);
- Fier (chat of bel 088-2080000), of
- De Kindertelefoon (chat of bel 0800-0432).
Dit kan ook anoniem.

Rechten, strafproces en schadevergoeding
Als je bent aangerand of verkracht, heb je verschillende rechten. Meer over deze rechten lees je op onze website (Fonds Slachtofferhulp).
Zo heb je bijvoorbeeld mogelijk recht op een schadevergoeding. Dit is te regelen via het strafproces. Daarnaast kun je mogelijk een vergoeding aanvragen bij het Schadefonds Geweldsmisdrijven.
Voor gratis hulp tijdens het strafproces staat een juridisch medewerker van Slachtofferhulp Nederland of van het SlachtofferLoket voor je klaar. Als je een rechtsbijstandverzekering hebt, kun je ook bij je verzekeraar aankloppen.
Daarnaast kun je zelf hulp vragen aan een advocaat of expert in rechtshulp. Dit is vaak gratis, al moet je soms een deel betalen. Let er wel op dat de expert die je kiest de juiste opleiding heeft gevolgd.
Ontdek bovenaan deze pagina welke hulp het beste bij je past. Of lees meer over het strafproces.
Aangifte of melding doen
Een verkrachting of aanranding laat vaak diepe sporen na en is strafbaar. Je kunt ervoor kiezen om aangifte te doen. Het is handig om dit zo snel mogelijk te doen, al kan dit vaak ook later nog. Ook mag je er altijd voor kiezen om een melding te doen.
Aangifte
Aangifte doen kan via de afdeling Zedenzaken van de politie, via 0900-8844 of door naar het politiebureau te gaan. Van een verkrachting of aanranding kun je ook aangifte doen via Centrum Seksueel Geweld (0800-0188). Hier krijg je, als je dat wilt, direct ook andere hulp. Zoals een forensisch onderzoek of psychische hulp.
Je staat er niet alleen voor. Wil je weten hoe je aangifte doet, wat daarbij belangrijk is en wie voor jou klaarstaat met advies en hulp? En wil je weten wat je na de aangifte kunt verwachten? Klik op de link hieronder.
Melding doen
Je kunt er ook voor kiezen om (eerst) een melding te doen. Bijvoorbeeld omdat je nog niet toe bent aan aangifte doen, of hierover twijfelt. Of omdat de situatie onveilig voelt, maar er (mogelijk) nog niets strafbaars gebeurd is. De politie en Slachtofferhulp Nederland denken graag met je mee en kunnen je uitleggen hoe het zit. En na je melding kan de politie een oogje in het zeil houden.
Hoe doe je een melding?
Melden kan bij de politie via 0900-8844 of via het meldformulier op de website. Doe je liever anoniem een melding? Dit kan bij Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000 of via de website. Daarnaast kun je anoniem of onder je eigen naam een melding doen bij Centrum Seksueel Geweld (0800-0188).
Ervaringen van anderen
Bekijk alle verhalenMeer artikelen over verkrachting of aanranding
Vertel ons wat je vindt van deze website