#MeToo: de kracht van openheid
15 oktober 2017 ging de hashtag #MeToo viral. De actrice Alyssa Milano twitterde: ‘Als je ooit lastiggevallen bent of bent aangerand, reageer dan op deze tweet met #MeToo. De tweet van Milano werd het startsein voor meer openheid over seksuele intimidatie en seksueel geweld. Niet alleen in Hollywood, maar wereldwijd. Vrouwen en mannen deelden hun ervaring met seksueel geweld massaal op sociale media.
Dat seksueel geweld een enorm probleem is, laten cijfers al jaren zien. Maar liefst 1 op de 8 vrouwen en 1 op de 25 mannen wordt verkracht. Door #MeToo werden die cijfers met schokkende verhalen onderbouwd. Van bekende en onbekende mensen. Daardoor kwam er blijvende aandacht voor het probleem. De incidenten bij elkaar lieten een structureel en maatschappelijk probleem van seksuele intimidatie in machtsrelaties zien.
Delen is oké
Een belangrijke ontwikkeling voor slachtoffers. Door de openheid rondom #MeToo verdwijnt het taboe op seksueel geweld langzaam maar zeker steeds meer naar de achtergrond. De hashtag heeft als belangrijkste boodschap dat het oké is om open over ervaringen met seksueel geweld te zijn. Dat is de eerste stap in het aanpakken van seksueel geweld.
Victim blaming
Toch zijn we er nog lang niet. Zo is victim blaming, het slachtoffer de schuld geven, nog steeds aan de orde van de dag. Nog steeds krijgen slachtoffers bijvoorbeeld te horen dat ze zich niet zo moeten aanstellen of dat ze er misschien wel om gevraagd hebben. En vaak worden ze niet eens geloofd. Terwijl steun van mensen uit de directe omgeving zo belangrijk is. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat steun van naasten de kans op ernstige psychische klachten verkleint.
Wat kun jij doen?
Wat nu als iemand uit jouw omgeving te maken heeft met seksueel geweld? Als het slachtoffer je in vertrouwen neemt, blijf dan vooral rustig luisteren naar het verhaal. Als je niet zo goed weet wat je moet zeggen, doe je er goed aan om dit ook te laten weten. Dat is altijd beter dan niets zeggen. Wil jij iemand echt goed helpen na seksueel geweld? Op deze pagina op Slachtofferwijzer vind je 11 tips én wat je beter niet kunt doen.
Lees verder
Vertel ons wat je vindt van deze website