Ik ben verkracht, wat moet ik doen?

Na een verkrachting val je in een diep dal van onzekerheid: waarom overkwam dit jou? Wil je aangifte doen? Hoe kan je ervoor zorgen dat je je verhaal niet vaker hoeft te doen dan strikt noodzakelijk? Met al deze vragen hoef je niet alleen te worstelen. Het vragen om hulp is essentieel en hoe sneller je dit doet, hoe beter.

Belangrijk om te weten als je bent verkracht

Na een verkrachting kunnen schaamte en schuldgevoel een grote rol spelen en zorgen voor een getouwtrek met jezelf. De vraag die je jezelf misschien eindeloos stelt: moet je nu wel of niet om hulp vragen? Het antwoord is altijd: ja. En een van de belangrijkste dingen die je je moet realiseren is dat de schuld nooit bij jou ligt. Er bestaan geen omstandigheden die een verkrachting rechtvaardigen.

Wat moet je doen als je slachtoffer van een verkrachting bent

Een verkrachting kan enorm veel lichamelijke en geestelijke problemen teweegbrengen. Je kunt verwondingen hebben, ongewenst zwanger raken, of kampen met angst of een depressie. Er bestaan veel instanties die voor je klaar staan en je kunnen helpen met deze gevolgen om te gaan. Hulpverleners na verkrachting zullen hierin altijd jouw behoefte volgen en discreet omgaan met de informatie die je ze geeft.

Bij het Centrum Seksueel Geweld (CSG) bijvoorbeeld, staat een team van artsen, verpleegkundigen, politie, psychologen, maatschappelijk werkers en seksuologen klaar om acute hulp te verlenen.

Tips politie voor succesvolle aangifte na verkrachting

De politie is onderdeel van het CSG en wordt ingeschakeld als jij dit wilt. Slachtofferhulp Nederland kan je helpen in de juridische procedure. Om de kans dat een dader gepakt wordt te vergroten heeft de politie een kleine lijst van aandachtspunten opgesteld:

  • Niet douchen of wassen;
  • Niet je tanden poetsen;
  • Niet naar het toilet gaat;
  • Niet eten of drinken;
  • Niet je kleding in de was doen, liefst bewaren in een papieren zak.

Voor de meeste slachtoffers van verkrachting gaan de bovengenoemde tips volledig tegen het gevoel in. Toch is het van groot belang voor een succesvolle aangifte en is het om deze reden zo belangrijk zo snel mogelijk (het liefst binnen 24 uur) hulp te zoeken.

Naast het CSG vind je op Slachtofferwijzer talloze organisaties die hulp kunnen bieden na verkrachting

Weet dat je er niet alleen voor staat.

Hulp bij verkrachting of aanranding

Wat als je er met iemand over wil praten? Wat zijn de gevolgen van verkrachting of aanranding? Wanneer ben je eigenlijk verkracht of aangerand? En kun je aangifte doen, als je dat zou willen? Op deze pagina vind je het antwoord op dit soort vragen.

Lees verder

Lees verder

Vertel ons wat je vindt van deze website