Wat te doen bij verkrachting of aanranding?
Verkracht of aangerand worden laat vaak diepe sporen na. Je kunt je er onveilig, bang, verdrietig, onzeker en somber door voelen. En hoewel je niets verkeerd hebt gedaan, kun je toch last hebben van schaamte en/of een schuldgevoel. Ook jaren later kan een verkrachting of aanranding nog invloed op je hebben, bijvoorbeeld als je het als kind meemaakte.
Wat als je er met iemand over wil praten? Wat zijn de gevolgen van verkrachting of aanranding? Wanneer ben je eigenlijk verkracht of aangerand? En kun je aangifte doen, als je dat zou willen?
Op deze pagina vind je het antwoord op dit soort vragen. Ook vind je hier verhalen van anderen die een aanranding of verkrachting meemaakten. En je ontdekt hoe je met lotgenoten in contact komt.
Wat je situatie ook is, je staat er niet alleen voor. Het is goed dat je hulp zoekt en je bent hier op de goede plek.
Legien werd verkracht en kon dit samen met haar partner een plek geven
Lees het verhaal van LegienWanneer ben je verkracht of aangerand?
Verkrachtingen aanranding zijn vormen van seksueel geweld. Maar de precieze betekenis van verkrachting en aanranding is soms onduidelijk.
Ben je gedwongen tot seks of seksuele activiteiten, dan ben je verkracht of aangerand. Het maakt daarbij niet uit of je zelf een vrouw, meisje, man, jongen, non-binair, kind of volwassene bent. En of het nu één keer is gebeurd, of vaker.
Verkrachting of aanranding kan ook zonder geweld voorkomen, en de dader is in 80% van de gevallen een bekende. Het kan bijvoorbeeld gaan om een ouder, een familielid, of een goede vriend. Of je kunt verkracht worden binnen je relatie, door je partner. Ook dit zijn voorbeelden van strafbare verkrachting of aanranding.
Het kan ook zijn dat je twijfelt of je wel of niet bent aangerand of verkracht. Bijvoorbeeld omdat:
- je twijfelt of je duidelijk genoeg hebt laten weten dat je het niet wilde;
- er geen geweld is gebruikt;
- je bent verteld en/of zelf denkt dat je het hebt uitgelokt, of
- de persoon die jou dit aandeed een bekende van je is.
Weet dat een ander altijd jouw grenzen moet respecteren. En dat je zelf nooit schuldig bent aan wat er is gebeurd. Jezelf de schuld geven of de schuld krijgen als je bent verkracht of aangerand, heet ook wel victim blaming.
Lees hier meer informatie over het verschil tussen een verkrachting en een aanranding.
Wat kan je doen?
Ben je aangerand of verkracht, of heb je dit in het verleden meegemaakt? Het is verschrikkelijk dat dit jou is aangedaan. Ook als je vroeger als kind bent verkracht of aangerand, kan het op latere leeftijd nog veel invloed hebben.
Zo snel mogelijk hulp vinden is daarom belangrijk. Net als iemand in vertrouwen nemen voor een luisterend oor. De kans op psychische en/of emotionele gevolgen wordt daarmee kleiner. Al is het nooit te laat om hulp te zoeken.
Wat je situatie ook is, je staat er niet alleen voor.
Hieronder lees je wat je kunt doen.
Keuzehulp
In onze keuzehulp hieronder vind je informatie over organisaties die je kunnen helpen. Klik op het oranje woord om de keuzehulp aan te passen.
Deze organisaties kunnen je helpen met
Verhalen van anderen
Heb je een verkrachting of aanranding meegemaakt? Wat erg dat dit jou is aangedaan. Je bent niet alleen, maar je kunt je wel alleen of onbegrepen voelen in wat je hebt meegemaakt. Toch zijn er veel anderen die eenzelfde ervaring hebben.
Verhalen van lotgenoten
Het kan fijn zijn om herkenning te vinden in verhalen van lotgenoten.
Lees bijvoorbeeld de verhalen van mensen die op Slachtofferwijzer hun ervaring delen. Of lees de ruim 200 verhalen van mensen die (online of) offline seksueel misbruik meemaakten.
Ook in een van de online community’s van Slachtofferhulp Nederland kun je lezen over andere ervaringen met verkrachting of aanranding.
Ervaringen van anderen
Bekijk alle verhalenNog meer verhalen lezen van anderen die een verkrachting of aanranding meemaakten?
- Het kan fijn zijn om herkenning te vinden in de verhalen van lotgenoten. Lees bijvoorbeeld de verhalen van mensen die op onze Slachtofferwijzer hun ervaring delen.
- Lees wat anderen hebben gedeeld in een van de online community’s van Slachtofferhulp Nederland.
- Ben je jonger dan 18 jaar? Verhalen van leeftijdsgenoten die huiselijk geweld hebben meegemaakt, lees je op het forum van De Kindertelefoon.
Rechten, strafproces en schadevergoeding
Als je bent aangerand of verkracht, heb je verschillende rechten. Meer over deze rechten lees je op onze website (Fonds Slachtofferhulp).
Zo heb je bijvoorbeeld mogelijk recht op een schadevergoeding. Dit is te regelen via het strafproces. Daarnaast kun je mogelijk een vergoeding aanvragen bij het Schadefonds Geweldsmisdrijven.
Voor hulp tijdens het strafproces kan je contact opnemen met een advocaat van LANGZS. Zij zijn gespecialiseerd in het bijstaan van geweldsslachtoffers in een strafprocedure. Deze hulp is veelal gratis. Rechtsbijstand aan slachtoffers van gewelds- en zedenzaken is van groot belang. Niet alleen ter ondersteuning van het slachtoffer, maar ook in het kader van de begeleiding van het gehele juridische traject van aangifte tot aan het vonnis. Download hier de PDF van aangifte tot vonnis.
Verder kan je gratis hulp krijgen van een juridisch medewerker van Slachtofferhulp Nederland of kan je aankloppen bij het Slachtofferloket. Als je een rechtsbijstandsverzekering hebt, kan je ook daar terecht.
Meer artikelen over verkrachting of aanranding
Vertel ons wat je vindt van deze website