Wat is lichaamsgerichte therapie?

Tegenwoordig heb je een heleboel verschillende soorten therapie, zoals exposure-therapie, cognitieve gedragstherapie, EMDR én lichaamsgerichte therapie. In dit artikel leggen we je meer uit over die laatste: lichaamsgerichte therapie. We vertellen je wat het is en welke vormen er zijn.

Wat is lichaamsgerichte therapie?

Je lichaam wordt beïnvloed door alle ervaringen en emoties die je meemaakt. Het menselijk lijf kan heel veel werken, dragen en genezen, maar soms is het niet genoeg. Je lichaam geeft dan een signaal dat er iets niet goed gaat. Dit zie je vaak bij mensen met een burn-out, zij krijgen allemaal vage lichamelijke klachten, terwijl het lijf eigenlijk probeert te vertellen dat ze een grens over zijn gegaan.

Luisteren naar je lijf

Als je dus niet genoeg luistert naar wat je lijf aangeeft, dan kunnen blokkades vast komen te zitten en zich uiten in pijn, emoties of ziek zijn. Tijdens lichaamsgerichte therapie leer je om weer te luisteren naar wat je lijf zegt. Samen met een therapeut ga je op zoek naar de signalen die je lijf al die tijd heeft gegeven en wat deze betekenen voor jou. Hierbij kijkt de therapeut naar je lichaamsspanning, lichaamstaal, houding en je manier van bewegen. Door op de juiste manier ademen te halen en te bewegen kom je weer in contact met jezelf.

Stress

Wanneer lichaamsgerichte therapie?

Je kan lichaamsgerichte therapie gebruiken wanneer je fysieke, psychische of emotionele klachten heeft. Denk daarbij aan het volgende:

  • Voortdurend vastlopen in problemen op werk, thuis of in de sociale omgeving
  • Depressieve of angstige klachten, zoals faalangst
  • Lichamelijke klachten en spanningen, zoals stress of een burn-out
  • Vermoeidheid
  • Ingrijpende ervaringen die niet (voldoende) zijn verwerkt
  • Als je al veel hebt gepraat over je klachten bij een psycholoog, maar dit nog niet heeft geholpen.
  • Als je je klachten niet goed onder woorden kan brengen.
  • Allerlei lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, nekpijn, spierpijn, maagpijn en moeite met ademen.

Vormen van lichaamsgerichte therapie

Er zijn veel verschillende vormen van lichaamsgerichte therapie, zoals mindfullness, biofeedback, hart coherentie training & psychomotorische therapie. Hieronder leggen we al deze verschillende therapievormen uit.

Voordelen van lichaamsgerichte therapie

Voor veel mensen is het grootste voordeel van lichaamsgerichte therapie dat je niet veel hoe te praten of te analyseren. Je lichaam vertelt je welke klachten er zijn, daardoor ga je snel naar het probleem en kan je iets veranderen zonder woorden.

Voor wie is lichaamsgerichte therapie?

Lichaamsgerichte therapie is voor iedereen die te maken heeft met lichamelijke, psychische of emotionele klachten. Neem contact op met je huisarts, die kan zorgen voor een doorverwijzing naar een vorm van lichaamsgerichte therapie.

Vertel ons wat je vindt van deze website