Wat is schematherapie?
Een nieuwe therapievorm die steeds meer wordt gebruikt is schematherapie. Wat is het en hoe ziet een behandeling eruit? Wij leggen het aan je uit.
Wat is schematherapie?
Schematherapie helpt bij het herkennen van hardnekkige patronen of schema’s die (in de kindertijd) zijn ontstaan. Daarnaast leer je de schema’s te begrijpen, veranderen en/of doorbreken. Een voorbeeld van zo’n schema: als ik mezelf wegcijfer en me vooral druk maak om wat jij nodig hebt, dan blijft onze relatie goed en word je niet boos op mij. Ook leer je bij schematherapie over hoe dit gedrag en deze patronen zijn ontstaan. Je gevoelens en behoeften staan centraal bij schematherapie. Je leert om je emotionele basisbehoeften te herkennen, accepteren en eraan tegemoet te komen.
Binnen schematherapie zijn er 7 verschillende emotionele basisbehoeften:
- Veiligheid en verbinding met anderen: je verbonden, gewaardeerd en beschermd voelen.
- Autonomie en competentie: je eigen keuzes leren maken, ervaringen opdoen en de wereld mogen onderzoeken op een veilige manier.
- Realistische grenzen: leren hoe je je eigen grenzen en die van anderen respecteert, om te kunnen functioneren in een groep. Op een gezonde manier met je emoties om te gaan.
- Vrijheid van expressie: voelen dat je mag zijn wie je bent en je gevoelens en belevingen mogen uiten en ervaren.
- Spontaniteit en spel: genieten van het ontdekken, leren, voelen, verbazen, experimenteren en ervaren.
- Rechtvaardigheid: leren hoe rechtvaardigheid werkt en wat er gebeurt als er onrecht is. Je leert de regels hierover.
- Zelfcoherentie: dit gaat over je verlangen om jezelf te ervaren als psychisch gezond en een zinvol leven te leiden. Dit kan pas als ook aan de andere behoeftes is voldaan.
Hoe ziet een schematherapie behandeling eruit?
Samen met een therapeut ga je op zoek naar patronen in je leven. Jullie kijken ook naar waar deze schema’s vandaan komen en waarom deze steeds terugkomen. Dat noemen we een ‘modusmodel’, hierin stel je behandeldoelen op. Vervolgens voer je verschillende oefeningen uit die je leren om anders te denken, doen en voelen. Zoals een verbeeldingsoefening, hierbij herschrijf je een gebeurtenis uit een verleden zodat er beter aan je behoeften wordt voldaan. Op de website van Schematherapie staan meer video’s met uitleg.
Wanneer wordt schematherapie ingezet?
Als het niet lukt om vervelende gevoelens los te laten en veranderen dan kan schematherapie een onderdeel zijn van je behandelplan. Er zijn verschillende hulporganisaties die dit aanbieden, informeer hiervoor bij je huisarts. Schematherapie wordt vooral gebruikt bij ernstige psychische stoornissen zoals eetstoornissen, angststoornissen en persoonlijkheidsstoornissen.
Lees verder
Vertel ons wat je vindt van deze website