Wat is een familieopstelling?

Als er binnen jouw familie of gezin sprake is van transgenerationeel trauma, een trauma dat van generatie tot generatie wordt overgedragen, kan therapie door middel van familieopstelling helpen. In dit artikel leggen wij je uit wat dit is.

Tijdens een familieopstelling deel je je verhaal onder begeleiding van een therapeut of psycholoog met een groep deelnemers die elkaar, en hun levensverhalen, vaak niet kennen. Samen kijk je naar mensen of gebeurtenissen die met elkaar verbonden zijn binnen jouw familiesysteem. Een familiesysteem is een systeem met haar eigen (ongeschreven) regels en wetten. Je kijkt naar hoe dit familiesysteem van invloed kan zijn op het verleden, heden en de toekomst.

Ongeschreven regels en wetten

Hoe de ongeschreven regels en wetten werken binnen je familie kan ingewikkeld zijn. Soms kan dit leiden tot verwarring, net zoals verhoudingen onder elkaar en de onuitgesproken rollen. Soms zit je vast in patronen en overtuigingen die door voorgaande generaties zijn doorgegeven. Dat gebeurt vaak zonder dat je het doorhebt, het enige dat je merkt zijn jouw psychische klachten. Tijdens een familieopstelling breng je dit allemaal in kaart.

Naomi werd seksueel misbruikt door haar vader, nu woont ze weer op een veilige plek
Seksueel misbruik Naomi

Naomi werd seksueel misbruikt door haar vader, nu woont ze weer op een veilige plek

Lees het verhaal van Naomi

Wanneer een familieopstelling?

Een familieopstelling kan je helpen als je een probleem hebt in je leven hebt waar je telkens weer tegenaan loopt. Of als je met een bepaalde vraag zit waarop je maar geen antwoord krijgt. Het kan bijvoorbeeld over onderstaande onderwerpen gaan:

  • Relaties
  • Opvoeding
  • Ziekte
  • Gevoelens of gedachten die niet te verklaren zijn
  • Verslaving
  • Conflicten
  • Depressie
  • Aanhoudende onrust
  • Problemen op werk

Met de familieopstelling maak je onzichtbare en onbewuste processen zichtbaar, je ziet wat het is en wat jouw systeem bepaalt. Daardoor zie je waar bepaalde patronen vandaan komen, wat het nut ervan is en waarom ze jou tegenhouden om jezelf te zijn.

Hoe werkt een familieopstelling?

Hoewel de naam het wel doet vermoeden doe je een familieopstelling niet met familieleden. Je kiest een aantal mensen uit jouw therapiegroep die plaatsvervangend zijn voor jou, je familieleden en/of andere personen. Als je deze mensen hebt gekozen plaats je ze in de ruimte op een plek waarvan jij denkt dat ze moeten staan ten opzichte van elkaar. De begeleider vraagt ‘jouw familieleden’ wat zij ervaren, voelen of zouden willen doen. Hierbij kunnen onverwachte spanningen, verstrikkingen en gevoelens naar boven komen. Je ziet hoe iedereen met wie je in contact staat een rol heeft en wat diegene voor jou betekent. Dit helpt jou om jezelf en jouw omgeving beter te begrijpen.

Voorbeelden van een familieopstelling

Hieronder vind je een aantal voorbeelden van familieopstellingen.

Vertel ons wat je vindt van deze website