Opgelicht via een Tikkie na betaalverzoek voor Marktplaats
De Fraudehelpdesk waarschuwt voor oplichters die de app Tikkie nabouwen. Criminelen krijgen via een nepsite toegang tot jouw bankrekening en kunnen deze helemaal leeghalen. Voor verslaggever Gerard Lukken kwam de waarschuwing te laat, hij werd opgelicht met een Tikkie.
“Je voelt je een sufferd eerste klas. Toch kon ik er niet zo veel aan doen dat internetcriminelen stilletjes mijn bankrekening een heel eind leegplunderden. Natuurlijk, onbewust had ik er zelf aan meegewerkt. En dat zou je naïef kunnen noemen. Maar het was simpelweg niet in me opgekomen dat ik op gemene wijze naar een handig gebouwde nep-website van mijn bank geleid zou kunnen worden,” vertelt Gerard.
Wat te doen bij oplichting of fraude?
Wat kun je het beste doen na fraude? Hoe worden oplichters aangepakt na aangifte? Op deze pagina vind je antwoord op dit soort vragen.
Tien mille weg na Marktplaats betaalverzoek
Op een gegeven moment kreeg Gerard een bericht van de fraude afdeling van zijn bank. “Zij vroegen mij of het wel klopte dat er een groot bedrag was overgemaakt naar ene C.J. O’Bryan. Nee dus. Op dat moment was er al tienduizend euro verdwenen. Een volgende overboeking was voor de zekerheid al geblokkeerd door de bank. Gelukkig maar. Op dat moment voelde ik veel verschillende dingen: woede, wraaklust, onmacht en verslagenheid. Ik vroeg me natuurlijk af hoe dit kon.”
Een cent overmaken via Tikkie
Het antwoord was heel simpel. Gerard zijn dochter had een armband te koop gezet op Marktplaats, hier had ‘Brenda’ op gereageerd via Whatsapp. “Ze had belangstelling en wilde weten wat de uiterste prijs was. Ze ging heel gemakkelijk akkoord en vroeg naar welke bankrekening ze het geld mocht overmaken. Nadat ik dat had doorgegeven vroeg ze me om 1 cent over te maken naar haar via de Tikkie app. Ze zei dat dit uit voorzorg was, dan wist ze zeker dat mijn naam en nummer bij elkaar hoorden. Ik deed dat zonder twijfel.”
Opgelicht via een Tikkie
Op Google vind je een heleboel over oplichting, maar van Tikkie fraude had Gerard nog nooit gehoord. “Daarom trapte ik met open ogen in de val die was opgezet. De link die de oplichter doorstuurde via Whatsapp leek heel erg op de Tikkie site. De gegevens die ik had ingevuld gingen rechtstreeks naar de criminelen die hierachter zaten. Toen ik ‘Brenda’ vroeg waarom de 1 cent niet was afgeschreven kwam ze met een gekke smoes. Daardoor kreeg ik argwaan.”
Te laat
Helaas was het voor Gerard al te laat. “Met mijn gegevens kon ‘Brenda’ bij mijn bankrekeningen en een paar dagen later sloegen de criminelen toe. In kleine delen werd er kort na elkaar geld overgeboekt van mijn spaarrekening naar mijn betaalrekening en vervolgens naar de rekening van ‘C.J. O’Bryan’. Diegene heeft gelijk al mijn spaargeld opgenomen, waardoor de bank het niet meer terug kon boeken.”
Camerabeelden
De bank van Gerard had wel beelden van diegene die het geld had gepind. Of dit beelden zijn waarop iemand herkenbaar in beeld is kon de fraudemedewerker van de bank niet zeggen. “Ze wisten dus wie de eigenaar van de rekening is, alleen schiet je daar niet mee op. Diegene die het geld opneemt laat zijn rekening tegen betaling door criminelen gebruiken. Zulke mensen zitten er niet zo mee als ze een tijdje vast moeten zitten. Het telefoonnummer van Brenda kon de politie ook niet mee. Het was een prepaidkaart, die inmiddels al weg was gegooid.”
Ben jij ook slachtoffer van oplichting via Tikkie?
Neem dan contact op met de Fraudehelpdesk. Hier kunnen ze je helpen met het maken van een melding van de oplichting, ze geven je advies en verwijzen je door naar de juiste hulpinstantie. Meer informatie over oplichting en fraude, en welke organisaties nog meer kunnen helpen, vind je op onderstaande pagina’s.
Yasmine werd opgelicht via Marktplaats en WhatsApp en voelt zich nu niet meer schuldig
Lees het verhaal van YasmineLees verder
Vertel ons wat je vindt van deze website