Wat te doen na moord of doodslag?
Door moord of doodslag een dierbare verliezen is verschrikkelijk, en het zet je hele leven op z'n kop. Je kunt het gevoel hebben dat niemand echt begrijpt wat je doormaakt. En elke dag vreselijk veel verdriet, boosheid en onbegrip voelen. Ook jaren later nog.
Daarnaast is het begrijpelijk als je veel vragen hebt. Wat als je bijvoorbeeld vastloopt in je rouwproces? Waar vind je hulp bij psychische klachten? En hoe zit het met spreekrecht?
Op deze pagina vind je antwoord op dit soort vragen. Ook lees je hier verhalen van anderen die door moord of doodslag een dierbare verloren. En je ontdekt hoe je met lotgenoten in contact komt.
Wat je situatie ook is, je staat er niet alleen voor. Het leven wordt nooit meer zoals het was. Maar er is goede hulp beschikbaar en je bent hier op de goede plek.
Els verloor haar man door een roofoverval en kreeg steun van verschillende organisaties
Lees het verhaal van ElsKeuzehulp
In onze keuzehulp hieronder vind je informatie over organisaties die je kunnen helpen. Klik op het oranje woord om de keuzehulp aan te passen.
Deze organisaties kunnen je helpen met
Anderen die iemand verloren door moord of doodslag
Iemand door moord of doodslag verliezen, is ongelooflijk heftig. Je bent niet alleen, maar je kunt je in deze situatie wel alleen of onbegrepen voelen. Toch zijn er anderen die dezelfde ervaring hebben.
Verhalen van lotgenoten
Het kan fijn zijn om herkenning te vinden in verhalen van lotgenoten. Lees bijvoorbeeld de verhalen van nabestaanden die op Slachtofferwijzer hun ervaring delen. Ze vertellen wat het verlies van een dierbare na moord of doodslag voor ze heeft betekend.
Of lees wat anderen hebben gedeeld in een van de online community's van Slachtofferhulp Nederland.
Ben je jonger dan 18 jaar? Op het forum van De Kindertelefoon vertellen leeftijdsgenoten wat zij meemaakten rondom moord of doodslag.
Lotgenoten ontmoeten
De Federatie Nabestaanden Geweldslachtoffers (FNG) brengt nabestaanden van slachtoffers van moord en doodslag bij elkaar. De FNG organiseert hiervoor elk jaar verschillende bijeenkomsten. Samen met andere nabestaanden kun je ervaringen delen en jullie dierbaren herdenken. Dit kan veel steun en herkenning geven.
Als er genoeg vraag naar is, organiseert Slachtofferhulp Nederland ook speciale dagen voor contact met lotgenoten. Neem voor meer informatie gerust contact met ze op.
Zelf je verhaal delen
Het kan opluchten om je verhaal te doen. En jouw verhaal kan steun en herkenning geven aan anderen. Als je wilt, mag je jouw verhaal delen op Slachtofferwijzer. Dit kan ook anoniem.
Ben je jonger dan 18 jaar en wil je je eigen verhaal delen met leeftijdsgenoten? Dit kan op het forum van De Kindertelefoon.
Kind verloren
Je kind verliezen door moord of doodslag, daar zijn geen woorden voor. Vereniging Ouders van een Overleden Kind biedt herkenning en troost. Je vindt hier een luisterend oor. En je kunt jouw verhaal delen met anderen die door moord of doodslag een kind verloren.
Psychische hulp
Iemand verliezen door moord of doodslag kan veel invloed hebben op je psychische gezondheid. Misschien heb je last van schuldgevoelens of nachtmerries, of vergeet je ineens veel dingen. Of voel je na jaren nog elke dag veel woede, verdriet en/of stress. Wat je ook ervaart, je staat er niet alleen voor.
Steun in je omgeving
Proberen om steun in je omgeving te vinden, kan een goede eerste stap zijn. Misschien kun je je verhaal kwijt bij familie of vrienden. Of kunnen ze helpen door taken van je over te nemen, zoals koken of boodschappen doen.
Wees niet bang om aan te geven waar je hulp bij nodig hebt. Veel mensen vinden het fijn om iets voor je te kunnen betekenen.
Professionele hulp
Soms is het prettig of nodig om hulp te krijgen van iemand die verder van je af staat. Er staan verschillende organisaties voor je klaar. Bijvoorbeeld met een luisterend oor of advies. Ook bieden veel organisaties behandelingen aan die kunnen helpen bij psychische klachten, zoals bij depressiviteit of PTSS.
Ontdek bovenaan de pagina welke hulp het beste bij je past.
Ben je jonger dan 18 jaar? Je mag altijd gratis bellen of chatten met De Kindertelefoon.
Blijvende klachten: complexe rouw
Veel nabestaanden krijgen na zo'n heftig verlies te maken met complexe rouw (blijvende klachten). Op onze website over rouw kun je meer lezen over complexe rouw en over rouw na moord.
Twijfel je als nabestaande of het handig of nodig is om professionele hulp te zoeken? Bekijk dan eerst de rouwmeter via onze website over rouw.
Rechten, strafproces en schadevergoeding
Als nabestaande heb je verschillende rechten. Hieronder lees je over spreekrecht en een mogelijke schadevergoeding. Meer over je rechten als nabestaande lees je op onze website (Fonds Slachtofferhulp).
Spreekrecht
Na moord of doodslag heb je altijd spreekrecht. Dit betekent dat je in de rechtszaak mag vertellen over de persoonlijke gevolgen die het misdrijf voor jou heeft (gehad). Ook mag je bijvoorbeeld delen welke straf je gepast zou vinden en/of hoe je denkt over de verdachte.
Lees meer over het spreekrecht.
Schadevergoeding
Naast spreekrecht heb je mogelijk recht op een schadevergoeding. Bijvoorbeeld voor vergoeding van therapie. Of voor geldproblemen die door deze gebeurtenis zijn ontstaan. En ook heb je mogelijk recht op affectieschade. Dit is een vergoeding voor het verdriet dat je hebt geleden – voor zover dat vergoed kan worden.
Een schadevergoeding is te regelen via het strafproces. Daarnaast kun je mogelijk een vergoeding aanvragen bij Schadefonds Geweldsmisdrijven. Ook is het belangrijk dat je je verzekeringen zo snel mogelijk vertelt over je situatie.
Ontdek bovenaan deze pagina welke organisaties jou kunnen helpen bij geldproblemen na moord of doodslag.
Hulp bij het strafproces
‘Voor gratis hulp tijdens het strafproces kan je contact opnemen met een advocaat van LANGZS. Zij zijn gespecialiseerd in het bijstaan van nabestaanden in een strafprocedure.
Verder kan je gratishulp krijgen van een juridisch medewerker van Slachtofferhulp Nederland of kan je aankloppen bij het Slachtofferloket. Als je een rechtsbijstandsverzekering hebt, kan je ook daar terecht.’
Omgaan met de media
Bij heftige gebeurtenissen kan het zijn dat er veel media-aandacht op je af komt. Het kan lastig zijn om te weten hoe je op zo’n moment het best met de media kan omgaan. Als onderdeel van Slachtofferhulp Nederland kan Namens de Familie hierbij helpen. Zij begeleiden families en naasten bij veel media-aandacht. Hieraan zijn geen kosten verbonden. In deze flyers op de website vind je meer informatie over hoe Namens de Familie je kan helpen.
Meer artikelen over moord of doodslag
Vertel ons wat je vindt van deze website