Veilig online: tips om jezelf te beschermen
De online wereld is heel leuk, je kan er namelijk een heleboel. Zoals muziek luisteren, series kijken, in contact blijven met vrienden via social media en allerlei dingen kopen via websites. Toch zitten er ook risico’s aan het gebruik ervan, zoals WhatsApp fraude, Phishing, voicecloning, hacken en noem maar op. Met de tips in dit artikel internet jij online veilig.
Tip 1: sterk wachtwoord
Een goede online beveiliging begint bij een sterk wachtwoord voor al je accounts. Gebruik wachtwoorden die niet makkelijk te raden zijn (dus gebruik hier niet je geboortedatum of huisnummer in). Zorg ervoor dat je wachtwoord zo lang mogelijk is en gebruik voor elk account dat je hebt een ander wachtwoord. Als je het moeilijk vindt om dit te onthouden, kan je een wachtwoorden app gebruiken.
Tip 2: stel tweefactorauthenticatie in
Tweefactorauthenticatie betekent dat je niet alleen een wachtwoord nodig hebt om in te loggen, maar ook een extra code die naar je telefoon of e-mail wordt gestuurd. Stel dit in op al je accounts. Dit maakt het voor criminelen moeilijker om in je accounts te komen. Zelfs als ze je wachtwoord hebben, kunnen ze nog niet in je account. Je kan ook gebruik maken van een authenticator-app zoals Authy, de code die je nodig hebt ontvang je dan in een app.
Tip 3: gebruik geen openbare wifi
Openbare wifi kan heel handig zijn, als je bijvoorbeeld in de trein of in een café zit te werken. Maar het kan ook gevaarlijk zijn. Als je op een openbaar netwerk zit, kunnen criminelen misschien zien wat je doet. Gebruik het dus niet om in te loggen op je bank of om andere dingen te doen die privé zijn.
Tip 4: deel niet alles online
Pas op met wat je deelt online. Dingen zoals voicemails en video's waarin je praat, kan iemand gebruiken om jouw stem na te doen. Je hebt dan kans om slachtoffer te worden van voicecloning. Deel ook niet wanneer je op vakantie bent, criminelen kunnen dit ook zien en weten dan dat jouw huis een makkelijk doelwit is.
Tip 5: pas op voor rare berichten
Soms sturen criminelen rare berichten, e-mails of betaallinks om je in de val te lokken. Klik niet zomaar op links en geef geen persoonlijke informatie aan iemand die je niet kent. Als je via Whatsapp het verzoek van een bekende krijgt om geld over te maken, is het verstandig om diegene even te bellen. Als het niet mogelijk is kan je ook om een voice memo vragen. Ontwijkt diegene de vraag? Dan weet je dat je waarschijnlijk met een oplichter praat. Als iets vreemd lijkt, is het dat vaak ook.
Tip 6: gebruik je creditcard
Wil je online iets kopen? Betaal niet met internetbankieren, maar gebruik een creditcard of PayPal. Daarmee heb je meer kopersbescherming en heb je meer kans dat je je geld terugkrijgt, mocht er iets misgaan. Verder is het altijd verstandig, dat als je iets online koopt, je de aankoop binnen het platform houdt. Dus als jij iets koopt via Marktplaats, doe je de betaling ook via Marktplaats. Als iemand je dan een Tikkie stuurt is er een grote kans dat dit een oplichter is.
Ben jij slachtoffer van online oplichting?
Het is heel erg vervelend dat jij slachtoffer bent van online oplichting. Je hoeft je hier niet voor te schamen, dit kan iedereen overkomen. Je kan de volgende dingen doen:
- Blokkeer je bankpassen en creditcards.
- Doe direct aangifte van oplichting bij de politie. Bijvoorbeeld via de website van de politie, of door te bellen naar 0900-8844.
- Meld fraude bij de Fraudehelpdesk. Via de website of door te bellen naar 088-7867372.
- Praat erover met iemand in je omgeving die je vertrouwt.
Wat te doen bij oplichting of fraude?
Op deze pagina vind je antwoord op dit soort vragen. Ook vind je hier verhalen van anderen die oplichting meemaakten. En je ontdekt hoe je met lotgenoten in contact komt. Wat je situatie ook is, je staat er niet alleen voor.
Lees verder
Vertel ons wat je vindt van deze website