Wat is een sim swap?
Helaas zijn er steeds meer verschillende vormen van oplichting of fraude. Een vorm van oplichting is 'sim swap'. Wij leggen je uit wat dat precies is.
Wat is sim swap?
Bij sim swapping wordt je 06-nummer overgenomen door een crimineel. De oplichter belt hiervoor naar jouw telecomprovider en doet zich voor als jou. De telefoonmaatschappij stelt de oplichter enkele checkvragen (zoals: wat is je adres?). Door vooraf slim online onderzoek naar jou te doen (bijvoorbeeld in een gehackte database) kan de oplichter deze vragen goed beantwoorden.
De oplichter vraagt de telecomprovider jouw 06-nummer over te zetten naar een andere simkaart. Op die manier heeft de crimineel volledige controle over jouw 06-nummer.
Hulp bij oplichting of fraude
Wat kun je het beste doen na fraude? Hoe worden oplichters aangepakt na aangifte van oplichting? Wat als je iemand nodig hebt om mee te praten? En hoe herken je een oplichter eigenlijk? Op deze pagina vind je antwoord op dit soort vragen.
Julia maakte online fraude mee en weet dat het niet haar schuld was
Lees het verhaal van JuliaSim swapping Nederland
In Nederland komt sim swapping vaak voor. De gevolgen kunnen enorm zijn. Doordat veel diensten gekoppeld zijn aan je 06-nummer kan een crimineel toegang krijgen tot documenten, foto’s, wachtwoorden, sociale media en in sommige gevallen zelfs tot internetbankieren. Grote sommen geld worden afhandig gemaakt met behulp van sim swapping.
Luister de podcast van NRC Vandaag
De NRC heeft een informatieve podcast over het onderwerp sim swapping gemaakt. Beluister de podcast hieronder
Hoe je telefoon je kwetsbaar maakt voor cybercriminaliteit
Het geeft een veilig gevoel als je ergens online inlogt en je krijgt ook nog een sms ter verificatie. Maar cybercriminelen gebruiken mobiele nummers juist, om zo bij digitale accounts binnen te dringen en ze over te nemen. Simswapfraude heet dat. Je telefoon maakt je kwetsbaar.
NRC Vandaag
Sim swapping voorkomen
- Laat je 06-nummer op zo weinig mogelijk plekken achter.
- Koppel zo weinig mogelijk apps en diensten aan je 06-nummer.
- Gebruik voor 2-staps verificatie liever een losse app of een security key dan je 06-nummer.
- Deel zo weinig mogelijk privégegevens online (denk aan geboortedatum en adres).
- Gebruik voor iedere website of app een ander, veilig wachtwoord. Gebruik een passwordmanager om het overzicht te bewaren.
Wat te doen na oplichting?
Als je bent opgelicht moet je zo snel mogelijk contact opnemen met je telecomprovider en direct daarna aangifte te doen. Verder is het verstandig je contacten op de hoogte te stellen, zodat zij weten dat ze misschien berichten van jou krijgen die niet van jou zijn.
Lees verder
Vertel ons wat je vindt van deze website