Hoe herken je kindermisbruik?
De betrokken vader met de goede baan, de oude vriend aanwezig op ieder familiefeest, de oom die altijd voor je klaarstaat. Er is geen standaard voorbeeld van een dader van kindermisbruik, maar meestal vindt kindermisbruik plaats in de huiselijke kring. Hoe herken je het? De signalen herkennen is lastig en tegelijk wil je iemand niet onterecht beschuldigen.
Kindermisbruik herkennen: wat zijn de signalen?
Kinderen die slachtoffer zijn van seksueel misbruik, laten vaak lichamelijk en geestelijk ander gedrag zien. Wees voorzichtig, het kan ook om iets anders gaan dan seksueel misbruik. Voorbeelden van signalen bij kindermisbruik zijn:
- Bloed in het ondergoed.
- Gedrag dat niet bij de leeftijd van het kind past.
- Angst voor bepaalde mensen, plekken of aanraking.
- Angst om uit te kleden waar jij bij bent.
- Opeens bang zijn om op de rug of buik te liggen.
- Last van slaapproblemen.
- Een minder goede prestatie op school.
- Minder zin hebben in eten en drinken.
- Buikpijn zonder dat daar een duidelijke reden voor is.
- Stemmingswisselingen.
- Ineens weer bedplassen of duimzuigen.
Wat te doen bij seksueel misbruik?
Wat als je met iemand wil praten, bijvoorbeeld bij psychische klachten? Welke gevolgen kan seksueel misbruik hebben? En wat als je een veilige opvangplek nodig hebt? Op deze pagina vind je antwoord op dit soort vragen.
Help ik ben seksueel misbruikt als kind: wat moet ik doen?
Ben je slachtoffer van seksueel misbruik of ben je in je kindertijd misbruikt? Weet dan dat het nooit te laat is om hulp te vragen. Op deze pagina op Slachtofferwijzer vind je welke organisaties je kunnen helpen en meer informatie.
Op de website van de Rijksoverheid zijn nog een aantal signalen omschreven waaraan je kindermisbruik kan herkennen. Ook op de website van Slachtofferhulp Nederland worden tien signalen benoemd die op kindermisbruik kunnen wijzen.
Hulp bij vermoeden van kindermisbruik
Op Slachtofferwijzer vind je heel veel andere organisaties die je hulp kunnen bieden bij (een vermoeden van) kindermisbruik. Heb je een vermoeden en zijn herken je signalen? Blijf hier dan niet mee rondlopen, maar stel vragen aan bijvoorbeeld Fier, Voor een Veilig Thuis, Verbreek de stilte, of het Kinder- en Jeugd Traumacentrum en deel je zorgen.
Renald is vroeger misbruikt door zijn voetbalcoach en zet zich nu in voor een veiligere sportwereld
Lees het verhaal van RenaldLees verder
Vertel ons wat je vindt van deze website