Grooming: hoe kun je hiervoor waken?

Jongeren zijn steeds vaker, langer en op jongere leeftijd online. Uit cijfers van het CBS blijkt dat 95% van de jongeren tussen de 12 en 25 jaar, iedere dag gebruik maakt van het internet. Natuurlijk kent het internet veel positieve kanten en maakt het deel uit van het moderne leven. Toch is het belangrijk bewust te blijven van de schaduwzijde van online. In dit artikel lees je meer over grooming. Een vorm van online seksueel geweld. Wat is grooming? Hoe gaat een groomer te werk? En wat te doen bij een vermoeden van grooming?

Wat is grooming?

Grooming betekent digitaal kinderlokken met het oog op seksueel misbruik. Een groomer is een volwassene die zich op het internet voordoet als een ander en op zoek is naar seksueel contact met kinderen. Slachtoffers van grooming zijn minderjarig en vaak tussen de 11 en 15 jaar.

Hoe gaat een groomer te werk?

Groomers gaan vaak gefaseerd te werk en proberen eerst het vertrouwen van slachtoffers te winnen. Dit doen zij door zich voor iemand anders uit te geven. Iemand in dezelfde leeftijdscategorie en met dezelfde passie voor bijvoorbeeld muziek, festivals, of sport. Door de toenemende mate waarin persoonlijke informatie online gedeeld wordt, is deze informatie snel gevonden via sociale media. Vervolgens wordt er geflirt en is de groomer lief en complimenteus. Al snel draait het gesprek richting seks. Daarna naar het laten zien van seksuele handelingen via bijvoorbeeld de webcam, of het in het geheim afspreken.

Wat doe ik bij een vermoeden van grooming?

Twijfel je of je te maken hebt met een groomer? Op (onder andere) de website van Helpwanted.nl vind je tips om na te gaan of dit daadwerkelijk zo is. Hieronder hebben we 3 tips voor je op een rij gezet:

Hoe bescherm ik mijn kind tegen een groomer?

Het internet is een belangrijk onderdeel van ons moderne leven. Dit maakt dat we onmogelijk alle gevaren die hiermee verbonden zijn weg kunnen nemen. Om je kind toch zoveel mogelijk te beschermen tegen online gevaren is praten misschien wel de belangrijkste tip. Laat jouw kind weten alles met jou te kunnen bespreken en dat je graag wilt helpen, mocht dit nodig zijn.

Praat ook over de risico’s van het internet en stel basisregels op. Ken je iemand bijvoorbeeld in het echte leven niet? Accepteer hem of haar dan niet online. Verstuur geen (seksueel getinte) foto’s of filmpjes naar anderen, en zeker niet naar mensen die je niet kent. Spreek niet af met iemand die je niet kent. Wil je toch graag afspreken? Bespreek het dan eerst samen. Door alles bespreekbaar te maken blijft er niets voor je verborgen. Samen kunnen jullie kijken naar wat mogelijk is, en wat niet. Leer je kind in de gesprekken ook dat hij of zei altijd ‘nee’ kan zeggen.

Slachtofferwijzer (voor naasten)

Ken je iemand die slachtoffer is geworden van online seksueel geweld? Via deze pagina vind je informatie en laagdrempelige tips in hoe je iemand kunt steunen.

Lees verder

Lees verder

Vertel ons wat je vindt van deze website