Aangifte doen van ouderenmishandeling

Ouderenmishandeling is heel heftig om mee te maken. Zijn er strafbare feiten gepleegd? Dan kun je ervoor kiezen om aangifte te doen. Bijvoorbeeld als de mishandeling doorgaat nadat je er een melding van hebt gemaakt. Of omdat je je niet meer veilig voelt waar je woont.

Om aangifte te doen, kun je de politie bellen op 0900-8844 of naar het politiebureau gaan.

Maak(te) je seksueel misbruik mee? Dan kun je hier ook via Centrum Seksueel Geweld aangifte van doen. Hier krijg je, als je dat wilt, direct ook andere hulp. Zoals een forensisch onderzoek of psychische hulp.

Je mag bij het doen van aangifte altijd om hulp en advies vragen bij Slachtofferhulp Nederland. Of aan een advocaat die ervaren is in het helpen van slachtoffers.

Waarom aangifte doen van ouderenmishandeling?

Ouderenmishandeling kan heel heftig zijn om mee te maken. Zijn er strafbare feiten gepleegd, zoals lichamelijke mishandeling en/of seksueel misbruik? Dan sta je in je recht om aangifte te doen van ouderenmishandeling. Je hebt namelijk net als iedereen recht op veiligheid.

Heb je bij de politie een melding gedaan van de mishandeling, maar heeft dit niets geholpen? Door aangifte te doen van ouderenmishandeling kan de politie verdere stappen nemen om de mishandeling te stoppen.

Je aangifte zorgt ervoor dat de politie een onderzoek kan starten. Zo kan de pleger worden opgepakt en worden gestraft. Bijvoorbeeld met een huis- of contactverbod, zodat jij je weer veilig kunt voelen in je eigen omgeving.

Een aangifte verkleint ook de kans dat de pleger tegen meer mensen geweld zal gebruiken. Daarnaast is een bewijs van aangifte nodig om een mogelijke schadevergoeding te kunnen ontvangen.

In gevaar?

Ben jij of is iemand in je omgeving in direct gevaar door ouderenmishandeling? Twijfel niet:

  • bel het alarmnummer 112, of
  • bel de politie via 0900-8844.

Zoek je direct een veilige opvangplek? Bel Veilig Thuis via 0800-2000 of open de chat via hun website.

Bij twijfel: wel of niet aangifte doen?

De persoon die jou dit aandoet is strafbaar bezig, wie het ook is. Ook als je denkt dat iemand het eigenlijk niet slecht bedoelt. Of als iemand jou slecht behandelt omdat de zorg hem of haar te veel wordt.

Twijfel je alsnog of je aangifte wilt doen? Twijfelen is heel normaal. Bijvoorbeeld omdat je:

  • niet weet wat je kunt verwachten van de aangifte;
  • niet weet hoe aangifte doen in zijn werk gaat;
  • twijfelt of het wel echt ouderenmishandeling is;
  • bang bent voor de pleger;
  • twijfelt of het wel zin heeft om aangifte te doen, of
  • nog steeds om de persoon geeft of dat hebt gedaan (zoals bij een partner of kind).

De politie of Slachtofferhulp Nederland kan mogelijke twijfels wegnemen, met je meedenken en advies geven. Zodat je een keuze kunt maken die goed voelt.

Ook heb je recht op een advocaat tijdens de aangifte, en het recht op bescherming tegen de pleger. Je staat er dus niet alleen voor. Ontdek welke organisaties en advocaten voor je klaarstaan tijdens het strafproces.

Weet dat je alleen zelf kunt bepalen wat voor jou prettig voelt. De keuze om aangifte te doen is dan ook helemaal aan jou.

Lees meer over het strafproces of ontdek met het overzicht van Stichting LANGZS hieronder wat je na aangifte kunt verwachten.

Deze hulpinstanties kunnen mogelijk helpen

Lees verder

Vertel ons wat je vindt van deze website