Het verschil tussen intimidatie en bedreiging: betekenis, uitleg en voorbeelden

Wat is het verschil tussen intimidatie en bedreiging? En wat betekent intimidatie of bedreiging eigenlijk? Om te weten wanneer intimidatie of bedreiging strafbaar is, is het goed te weten wat het verschil is. We leggen het uit met heldere voorbeelden.

Betekenis van bedreiging en intimidatie: wat is het verschil?

Bedreiging en intimidatieverschillen niet veel van elkaar. In beide situaties heb je te maken met een dreigement, richting jou of richting je omgeving. En zowel door intimidatie als door bedreiging kun je je bedreigd voelen.

Maar er is wel een verschil tussen je bedreigd voelen en bedreigd worden. Of je geïntimideerd of bedreigd wordt, hangt af van wat iemand precies doet of zegt.

Met intimidatie probeert iemand jouw gedrag te beïnvloeden. Bijvoorbeeld door je bang te maken, in de war te brengen of voor schut te zetten. Ook intimideert iemand soms om te laten weten hoeveel macht hij of zij over je heeft.

Intimidatie kent veel vormen, van intimiderende woorden tot lichaamstaal. Zo kan er worden geschreeuwd of met spullen worden gegooid. Of er kan worden gedreigd met bijvoorbeeld slutshaming, straf of ontslag. Ook kun je te maken krijgen met seksuele intimidatie, bijvoorbeeld op je werk.

Soms lijkt intimidatie op bedreiging. Maar een bedreiging is pas strafbaar als iemand duidelijk dreigt met een misdrijf.

Daarom is intimidatie niet strafbaar. Of bedreiging strafbaar is, is niet altijd makkelijk te zeggen. Dit hangt alsnog af van de bedoeling van de bedreiger en de situatie waarin de bedreiging geuit wordt. Maar in de regel is bedreiging strafbaar als er wordt gedreigd met:

  • brandstichting;
  • zware mishandeling;
  • aanranding;
  • verkrachting, of
  • de dood.

Lees meer over bedreiging in het strafrecht. Of lees over aangifte doen van bedreiging en de gevolgen darvan.

Hulp bij bedreiging of intimidatie

Wat verstaan we precies onder bedreiging? Wanneer is intimidatie of bedreiging strafbaar? En wat als je een veilige opvangplek nodig hebt, of iemand om mee te praten?

Op deze pagina vind je het antwoord op dit soort vragen.

Lees verder

Voorbeelden van bedreiging en intimidatie

Het verschil tussen bedreiging en intimidatie wordt nog duidelijker met voorbeelden.

Welke bedreiging is strafbaar?

Niet elke bedreiging is strafbaar. De volgende voorbeelden worden gezien als een strafbare bedreiging:

Lees verder

Vertel ons wat je vindt van deze website