Aangifte doen van bedreiging en de gevolgen

Bedreiging is heftig om mee te maken. Word jij of wordt je omgeving bedreigd met verkrachting, aanranding of zware mishandeling Gaat het om een doodsbedreiging, of wordt er gedreigd met brandstichting? Dan is de kans groot dat de bedreiging strafbaar is en je aangifte kunt doen.

Twijfel je over aangifte van bedreiging?

Misschien twijfel je of je wel aangifte wilt doen van bedreiging, omdat je niet weet welke gevolgen dat heeft. Je kunt bijvoorbeeld bang zijn dat het na je aangifte niet bij een bedreiging blijft. En dat iemand je echt iets zal aandoen, als deze persoon erachter komt dat je naar de politie bent gestapt.

Alleen jij kunt bepalen of het doen van aangifte goed voelt. Maar je staat er niet alleen voor. De politie en Slachtofferhulp Nederland staan voor je klaar met hulp en advies. Ook als je twijfelt over je aangifte van bedreiging door de mogelijke gevolgen die dat heeft.

Om aangifte te doen kun je de politie bellen op 0900-8844 of naar het politiebureau gaan.

In gevaar?

Ben jij of is iemand in je omgeving in direct gevaar door bedreiging? Twijfel niet:

bel het alarmnummer 112, of

bel de politie via 0900-8844.

Zoek je direct een veilige opvangplek? Bel Veilig Thuis via 0800-2000 of open de chat via hun website.

Waarom aangifte doen van bedreiging?

Bedreiging kan heel heftig zijn om mee te maken. En iedereen heeft het recht op veiligheid. Daarom is ernstige bedreiging strafbaar.

Je kunt ervoor kiezen om aangifte te doen. Of je nu zelf wordt bedreigd of bijvoorbeeld je kind . Door aangifte te doen van bedreiging kan de politie verdere stappen nemen om de bedreiging te stoppen.

Je aangifte zorgt ervoor dat de politie een onderzoek kan starten. Zo kan de bedreiger worden opgepakt en worden gestraft. Bijvoorbeeld met een huis- of contactverbod, zodat jij je weer veilig voelt in je eigen omgeving.

Een aangifte verkleint ook de kans dat het dreigement van de bedreiger tot een actie leidt. En het verkleint de kans dat deze persoon meer mensen zal bedreigen.

Tot slot is een bewijs van aangifte nodig om een mogelijke schadevergoeding te kunnen ontvangen.

Bij twijfel: wel of niet aangifte doen?

De persoon die jou ernstig bedreigt is strafbaar bezig, wie het ook is. Ook als het iemand is die dichtbij jou staat.

Twijfel je alsnog of je aangifte wilt doen? Twijfelen is heel normaal. Bijvoorbeeld omdat je:

  • niet weet wat je kunt verwachten van de aangifte;
  • niet weet hoe aangifte doen in zijn werk gaat;
  • twijfelt of de bedreiging wel strafbaar is;
  • bang bent voor de gevolgen van aangifte van bedreiging;
  • twijfelt of het wel zin heeft om aangifte te doen, of
  • om de bedreiger geeft of dat hebt gedaan (zoals bij een ex-partner of familielid).

De politie of Slachtofferhulp Nederland kan mogelijke twijfels wegnemen, met je meedenken en advies geven. Je kunt bijvoorbeeld bespreken dat je bang bent voor de gevolgen van de aangifte van bedreiging. Zo krijg je een beter beeld van wat je kunt verwachten en kun je een keuze maken die goed voelt.

Ook heb je recht op een advocaat tijdens de aangifte, en het recht op bescherming tegen de bedreiger. Je staat er dus niet alleen voor. Ontdek welke organisaties en advocaten voor je klaarstaan tijdens het strafproces.

Weet dat je alleen zelf kunt bepalen wat voor jou prettig voelt. De keuze om aangifte te doen is dan ook helemaal aan jou.

Op onze website (Fonds Slachtofferhulp) lees je meer over je rechten als je te maken hebt met bedreiging. En met het overzicht van Stichting LANGZS ontdek je wat je na aangifte kunt verwachten.

Deze hulpinstanties kunnen mogelijk helpen

Hoe doe je aangifte van bedreiging en wat is belangrijk?

Aangifte doen kan via de politie, door ze te bellen (0900-8844) of door naar het politiebureau te gaan. Als je wilt, mag je een advocaat meenemen. En soms mag je ook een vriend of familielid meenemen. De politie kan uitleggen wanneer dit wel of niet mag.

Slachtofferhulp Nederland staat voor je klaar met advies en hulp, tijdens en na je aangifte. Ze krijgt jouw contactgegevens van de politie en je wordt na de aangifte automatisch gebeld door een medewerker. Je staat er dus niet alleen voor.

Je kunt je aangifte goed voorbereiden door bewijs van de bedreiging te verzamelen en mee te nemen. Denk aan mails, voicemails of WhatsApp-berichten waarin je bedreigd wordt.

Na je aangifte zal de politie de bedreiging proberen vast te stellen. Hiervoor kunnen sommige acties van je gevraagd worden. Zoals het delen van voicemails of telefoonberichten. Dit kan helpen om de bedreiging te bewijzen en om de dader te kunnen straffen.

De keuze is aan jou of je hieraan wilt meewerken of niet. Je mag ook weigeren.

Op de website van Slachtofferhulp Nederland lees je meer over hoe je aangifte doet.

Welke gevolgen heeft aangifte van bedreiging als het gaat om straf?

Vaak is de straf voor bedreiging minimaal een geldboete van €250,- tot een gevangenisstraf van vier maanden. De maximale straf voor bedreiging is twee jaar gevangenisstraf of een geldboete van €21.750,-.

Kan ik aangifte doen van bedreiging in het verleden?

Soms besef je pas later dat je aangifte had kunnen doen van bedreiging. Bijvoorbeeld omdat je niet wist dat het strafbaar was wat iemand deed. Het kan ook zijn dat je er eerder nog niet aan toe was om aangifte te doen.

Er geldt een verjaringstermijn voor misdrijven. Dit betekent dat de bedreiger na een bepaalde periode niet meer kan worden bestraft. Van bedreiging kun je tot zes jaar na de bedreiging nog aangifte doen.

Op de website van de Rijksoverheid lees je meer over de verjaringstermijn van misdrijven en overtredingen.

Lees verder

Vertel ons wat je vindt van deze website