Wat is doxing en waarom is het strafbaar?

Privacy en veiligheid online is erg belangrijk. Doxing is een illegale activiteit waarbij iemands persoonlijke informatie zonder toestemming wordt verzameld en openbaar gemaakt. In dit artikel leggen we uit wat doxing is, geven we voorbeelden van doxing-incidenten en leggen we uit waarom dit strafbaar is.

Wat is doxing?

Bij doxing verzamelt en verspreidt iemand persoonlijke informatie van een ander zonder toestemming. Dit kan informatie zijn zoals de volledige naam, het adres, een telefoonnummer, werkgegevens, financiële informatie en zelfs informatie over familieleden. Doxing kan verschillende doelen hebben, zoals iemand lastigvallen, identiteitsdiefstal plegen of haatcampagnes online stimuleren.

Wat betekent doxing?

Doxing komt van het Engelse woord ‘documents’ en verwijst naar het bekendmaken van persoonlijke documenten of informatie van iemand. Doxers gebruiken sociale media, online forums, openbare registers en andere bronnen om informatie te verzamelen en deze vervolgens openbaar te maken.

Voorbeelden van doxing

Doxing kan op verschillende manieren voorkomen en iedereen kan hier slachtoffer van worden, ook bekende mensen, politici, politie, activisten en gewone mensen. Hier zijn enkele voorbeelden van doxing-incidenten:

  • Bekende mensen zijn vaak het slachtoffer van doxing. Criminelen maken hun persoonlijke informatie, zoals een adres of telefoonnummer openbaar. Hierdoor weet iedereen waar deze mensen wonen, daardoor kunnen ze last krijgen van bedreigingen en stalking.
  • Doxing wordt soms gebruikt als vorm van online pesten. Tieners en jongvolwassenen kunnen slachtoffer worden van doxing, waarbij hun persoonlijke informatie wordt verspreid om hen te vernederen, lastig te vallen of hun reputatie te beschadigen.
  • Politici en activisten kunnen zijn soms slachtoffers van doxing, daders willen hun activiteitenzwak laten lijken of hen de mond te snoeren. Doxers maken hun persoonlijke informatie openbaar om hun reputatie te beschadigen en soms krijgen politici ook last van stalking.

D66-leider Sigrid Kaag werd ook het slachtoffer van doxing, iemand heeft haar adres online gezet en daardoor kwamen er een heleboel mensen naar haar huis toe. Politie-inspecteur Rick van der Belt werd ook slachtoffer, zijn naam en foto gingen rond nadat hij werkte bij de avondklokrellen. Mensen boden duizenden euro voor zijn privéadres.

Doxing uitgelegd

Is doxing strafbaar?

Vanaf 1 januari 2024 is doxing strafbaar in Nederland. Iemand die persoonsgegevens misbruikt van een ander om hem of haar angst aan te jagen, oftewel doxing riskeert een straf. De dader kan een gevangenisstraf of boete krijgen.

Wat kan je doen als je slachtoffer bent van doxing?

Als je slachtoffer bent van doxing, zijn er stappen die je kunt nemen om jezelf te beschermen en juridische hulp te zoeken:

  • Neem contact op met websites of platforms waar jouw persoonlijke informatie is geplaatst en vraag of ze dit willen verwijderen. Veel online platforms hebben beleid tegen doxing en kunnen je helpen bij het verwijderen van persoonlijke gegevens.
  • Doe aangifte bij de politie en geef alle relevante informatie die je hebt. Dit kan helpen bij het starten van een onderzoek en het identificeren van de dader.
  • Raadpleeg een advocaat die specialist is op het gebied van cybercriminaliteit. Diegene geeft jou om advies over welke juridische stappen mogelijk zijn.
  • Neem maatregelen om je online privacy te beschermen. Gebruik sterke en lange wachtwoorden en stel een twee-factor-authenticatie in.

Aangifte doen

Aangifte doen kan via de politie, door te bellen naar 0900-8844 of door naar het politiebureau te gaan. Hier krijg je, als je dat wilt, direct ook andere hulp. Zoals een forensisch onderzoek of psychische hulp.

Je staat er niet alleen voor. Wil je weten hoe je aangifte doet, wat daarbij belangrijk is en wie voor jou klaarstaat met advies en hulp? En wil je weten wat je na de aangifte kunt verwachten? Klik op de link hieronder.

Doe aangifte bij de politie

Helpwanted

Heb jij te maken gehad met doxing? Neemt contact op met Helpwanted. Helpwanted is een hulplijn die je hierbij kan helpen. Zij bieden praktische hulp en persoonlijk advies aan iedereen die te maken heeft met online grensoverschrijdend gedrag. Je kunt met ze chatten, mailen of bellen. Dit is altijd gratis en anoniem.

Meer over Helpwanted

Lees verder

Vertel ons wat je vindt van deze website