Wat te doen bij bedreiging door een ex?

Het begint misschien onschuldig: een ex die nog niet kan verkroppen dat jullie relatie over is. Hij of zij hangt meerdere keren per dag aan de telefoon en staat met smeekbedes bij je op de stoep. Dit gedrag kan natuurlijk onschuldig zijn, maar kan ook escaleren. Heeft jouw ex-vriend of -vriendin jou (meerdere) keren bedreigd met het plegen van geweld jegens jou of mensen uit jouw omgeving? Dan is sprake van bedreiging. Bedreiging door een ex-partner wordt ook wel (ex)partnergeweld of huiselijk geweld genoemd.

Wat te doen bij bedreiging door een ex?

Je kan natuurlijk aangifte doen van de bedreiging door je ex, maar voor niet iedereen is dit makkelijk. Daarom zijn er ook andere opties. Deel bijvoorbeeld je zorgen met Veilig Thuis; dit is een advies- en meldpunt voor huiselijk geweld. Bij Veilig Thuis kan je onder andere terecht voor een (anoniem) gesprek, daarnaast kunnen zij je advies geven over welke stappen je kan zetten en welke maatregelen je kan nemen.

Wat te doen bij bedreiging?

Wat verstaan we precies onder bedreiging? Wanneer is intimidatie of bedreiging strafbaar? En wat als je een veilige opvangplek nodig hebt, of iemand om mee te praten? Op deze pagina vind je het antwoord op dit soort vragen.

Lees verder

Aangifte doen van bedreiging door een ex

Het is misschien een hoge drempel voor je om aangifte te doen van iemand met wie je in een relatie bent geweest. In bepaalde gevallen is het echter raadzaam om een aangifte door te zetten. Dit geeft de politie mogelijkheden om het strafbare feit (de bedreiging) te onderzoeken en te stoppen. Je kunt als slachtoffer zelf aangifte doen, maar mensen uit je omgeving kunnen ook aangifte doen. Ben je op zoek naar hulp bij het doen van aangifte? Hiervoor kun je terecht bij Slachtofferhulp Nederland. Om aangifte te doen bij de politie kan je contact opnemen via het landelijk politienummer: 0900-8844.

Hoe bewijs je een bedreiging?

Het bewijzen van een bedreiging is lastig, zeker als de bedreiging face-to-face plaatsvond. De enige manier om het dan te bewijzen is door middel van een getuige, dus als jouw buurman of huisgenoot het ook gezien of gehoord heeft dat jou ex je bedreigt. Als de bedreiging is gedaan via e-mail, WhatsApp of SMS dan kan je deze berichten verzamelen en als bewijs meenemen naar de politie. Dit zal je helpen tijdens het doen van de aangifte.

Noah werd online bedreigd en geïntimideerd, maar vond gelukkig veel steun in zijn omgeving.
Noah werd online bedreigd en geïntimideerd, maar vond gelukkig veel steun in zijn omgeving.

Noah werd online bedreigd en geïntimideerd, maar vond gelukkig veel steun in zijn omgeving

Lees het verhaal van Noah

Beveiliging

Door aangifte te doen bij de politie, kan je ervoor zorgen dat jouw ex-partner een contact- of straatverbod krijgt. Als er sprake is van heel ernstige bedreiging kan je jouw woning ook elektronisch laten beveiligen met het een alarmsysteem, bijvoorbeeld het AWARE-alarmsysteem. Met dit alarmsysteem maak je met één druk op de knop verbinding met een particuliere meldcentrale. Hierna wordt direct de politie ingeschakeld. In geval van nood ben je dus heel snel in contact met de hulpdiensten. Kijk voor meer informatie over AWARE op de website van de Blijf groep.

Hulp bij bedreiging

Op deze pagina op Slachtofferwijzer vind je verschillende organisaties die hulp kunnen bieden in het geval van huiselijk geweld en/of bedreiging door een ex-partner. Ook vind je hier veilige opvangplekken. Je staat er niet alleen voor.

Hulp bij bedreiging

Lees verder

Vertel ons wat je vindt van deze website