Bedreiging in het strafrecht
Wanneer is bedreiging strafbaar? Kun je bijvoorbeeld aangifte doen van intimidatie door de buren, of is aangifte alleen mogelijk bij een doodsbedreiging? En waar kun je aankloppen voor juridische hulp en advies? Lees meer over bedreiging in het strafrecht. Of ontdek meteen welke organisaties voor jou klaarstaan tijdens het strafproces.
Intimidatie of bedreiging is niet altijd strafbaar
Hoewel intimidatie heel vervelend en ook eng kan zijn, is een intimidatie niet strafbaar. Of een bedreiging strafbaar is, is niet altijd makkelijk te zeggen. Dit hangt af van de bedoeling van de bedreiger en de situatie waarin de bedreiging geuit wordt.
Vaak is bedreiging wel strafbaar als jij of je omgeving duidelijk wordt bedreigd met:
- zware mishandeling;
- aanranding of verkrachting;
- de dood, of
- brandstichting.
Het maakt daarbij niet uit of:
- een dreigement maar één keer wordt geuit of vaker;
- de dreigementen schriftelijk worden geuit of hardop worden uitgesproken;
- het online of offline gebeurt, en of
- je wel of niet zeker weet of een dreigement ook echt zal worden uitgevoerd.
Wil je zeker weten of de bedreiging die je meemaakt(e) wel of niet strafbaar is? Dan kun je het beste contact opnemen met de politie (0900-8844).
Lees meer over het verschil tussen intimidatie en bedreiging.
Wat te doen bij bedreiging?
Wat verstaan we precies onder bedreiging? Wanneer is intimidatie of bedreiging strafbaar? En wat als je een veilige opvangplek nodig hebt, of iemand om mee te praten?
Op deze pagina vind je het antwoord op dit soort vragen. Ook vind je hier verhalen van anderen die werden bedreigd.
Hoe hoog is de straf voor bedreiging?
Vaak is de straf voor bedreiging minimaal een geldboete van €250 tot een gevangenisstraf van vier maanden. De maximale straf voor bedreiging is twee jaar gevangenisstraf of een geldboete van €21.750. Lees meer over (de gevolgen van) aangifte van bedreiging.
Hulp en advies in het strafproces bij bedreiging
Als je wordt bedreigd, kun je je onzeker zijn over de rechten die je hebt. En over wat je kunt doen om de bedreiging te laten stoppen.
Een eerste tip is om zoveel mogelijk bewijs te verzamelen van de bedreiging. Bijvoorbeeld door een screenshot te maken van ontvangen bedreigingen over WhatsApp. Of door voicemails met bedreigingen op te slaan. Dit kan helpen als je ervoor kiest aangifte te doen.
Je staat er niet alleen voor. Er zijn verschillende organisaties en advocaten die hulp en advies bieden, gratis of tegen een vergoeding. Ze kunnen je bijvoorbeeld:
- vertellen of de bedreiging wel of niet strafbaar is;
- helpen bij het doen van een aangifte van de bedreiging;
- steunen tijdens de rechtszaak, en/of
- helpen om een schadevergoeding te ontvangen.
Zo staat Slachtofferhulp Nederland bijvoorbeeld tijdens en na je aangifte voor je klaar met advies en hulp. Ze krijgt jouw contactgegevens van de politie en je wordt na de aangifte automatisch gebeld door een medewerker.
Lees meer over het strafproces. Of lees op onze website (Fonds Slachtofferhulp) meer over je rechten als je te maken hebt met bedreiging.
Lees verder
Vertel ons wat je vindt van deze website