Wat is een DDoS aanval?

Je hebt er vast wel eens van gehoord: een DDoS aanval. Maar wat is het en wat zijn de redenen voor hackers om een DDoS aanval uit te voeren? En is een DDoS aanval strafbaar? Wij leggen het allemaal uit.

Wat is een DDoS aanval?

Cybercriminelen sturen in één keer zoveel verkeer of data naar een site of netwerk dat die overbelast raakt en daardoor niet meer bereikbaar is. Dit gebeurt vaak bij overheidsinstellingen, ziekenhuizen of banken. Rabobank, ING en ABN Amro hebben hier al een aantal keer mee te maken gehad. En ook DigiD heeft wel eens last van DDoS-aanvallen.

Wat zijn de gevolgen van een DDoS aanval?

Als een aanval een aantal uur of dagen aanhoudt, kan dat heel vervelend zijn. Iemand kan bijvoorbeeld niet meer in zijn bank- of DigiD-account, daardoor kan je dagenlang geen geld overmaken of je gegevens in DigiD inzien. Bij veel mensen zorgt dit ervoor dat ze de app niet meer vertrouwen en hierdoor verliezen veel organisaties klanten. Voor ziekenhuizen is dit nog vervelender, zij kunnen door een DDoS aanval niet meer in patiëntendossiers.

Oplichting

Waarom een DDoS-aanval?

Daders hebben vaak een aantal redenen om een DDoS-aanval uit te voeren. Zoals:

  • Geld: de hackers stoppen pas met de aanval als het doelwit geld betaalt.
  • Wraak: een ontslagen medewerker wil de organisatie, reputatieschade toebrengen.
  • Hacktivisme: een hacker legt een site van een politieke partij of van een overheidsinstantie plat om een sociaal of politiek doel te bereiken. Zo verving een groep hackers de profielfoto’s van IS-strijders door de regenboogvlag met de mededeling ‘Proud I am gay’. Ondanks dat dit heel sympathiek klinkt en het goedbedoeld was, keurt de veiligheidsdienst het af. Hiermee spelen hackers voor eigen rechter en dat is in strijd met de rechtstaat.
  • Concurrentie stoppen: hackers zorgen ervoor dat de website van de concurrent niet meer bereikbaar is.
  • Verveling: sommige hackers voeren aanvallen uit, uit verveling of voor de lol.

Is een DDoS aanval plegen strafbaar?

Het (laten) uitvoeren van een DDoS aanval is strafbaar, je riskeert een boete, taakstraf of gevangenisstraf van maximaal 5 jaar. Je kan dus ook een strafblad krijgen, dat maakt het vinden van werk moeilijker. Veel jongeren weten niet dat dit strafbaar is.

Wat moet ik doen bij een DDoS aanval?

Als je merkt dat jouw netwerk langzamer is dan normaal en de internetverbinding steeds wordt verbroken, dan ben je waarschijnlijk slachtoffer van een DDoS aanval. Neem in die situatie zo snel mogelijk contact op met je netwerkbeheerder, zij kunnen de capaciteit van de servers verhogen, zodat het netwerk niet verder overbelast raakt. Doe ook zo snel mogelijk aangifte bij de politie.

Vertel ons wat je vindt van deze website