Wat betekent phishing en hoe herken je het? 

In onze digitale wereld horen we vaak over online gevaren, een van die gevaren is 'phishing'. Maar wat is dat precies? En hoe bescherm je jezelf ertegen? In dit artikel leggen we het uit.

Wat is phishing? 

Phishing is een methode die oplichters gebruiken om jouw persoonlijke informatie te stelen. Ze proberen je te misleiden door zich voor te doen als iemand die je vertrouwt. Ze doen bijvoorbeeld alsof ze een medewerker van de bank zijn of ze doen zich voor als een vriend van jou. Meestal doen ze dit via e-mail, Whatsappberichtjes, berichten op sociale media of telefoontjes. Het doel van de oplichters? Jouw wachtwoorden, bankgegevens of andere privé-informatie krijgen. Met de informatie die ze stelen, kunnen oplichters veel schade aanrichten. Ze kunnen bijvoorbeeld geld van je bankrekening halen, dingen kopen op jouw naam, of je persoonlijke informatie verkopen. 

Wat te doen bij oplichting of fraude?

Wat kun je het beste doen na fraude? Hoe worden oplichters aangepakt na aangifte van oplichting? Wat als je iemand nodig hebt om mee te praten? En hoe herken je een oplichter eigenlijk? Op deze pagina vind je antwoord op dit soort vragen.

Lees verder

Hoe herken je phising?

Phishing wordt steeds lastiger om te herkennen, toch zijn er een aantal dingen waar je op kan letten.

Lees hier meer tips van het ministerie om phishing te herkennen.

Hoe bescherm je jezelf? 

Phishing is een slimme truc van oplichters om je informatie te stelen, maar met de juiste kennis en voorzichtigheid kun je jezelf goed beschermen. Wees altijd alert en denk twee keer na voordat je op een link klikt of je gegevens deelt. 

Lees verder

Vertel ons wat je vindt van deze website