Verkracht na een avondje uit

Wat doe je als je tijdens een avond uit verkracht wordt? Aan wie kun je het vertellen? Waar kun je terecht? We reconstrueren het verhaal van Lisa.

Donderdag 22:00

Wat begint als een leuke avond… Lisa heeft leuke collega’s bij de supermarkt. Op donderdagavond, na het werk, gaan ze vaak met zijn allen de stad in. Deze keer gaat Vera, de beste vriendin van Lisa ook mee. Vera is verliefd op Sebas, een collega van Lisa. Ze trekken die avond veel met hem en zijn vriend Wouter op. Het is erg gezellig. Het wordt steeds later, de meeste collega’s zijn al weg. Sebas stelt voor om met z’n vieren nog een afzakkertje bij hem thuis te nemen. Lisa twijfelt maar Vera wil heel graag en haalt haar over. Daar aangekomen, trekken Sebas en Vera zich al snel terug op zijn slaapkamer.

Vrijdag 02:00

…eindigt in een nachtmerrie

Lisa blijft alleen met Wouter achter op de bank en voelt zich ongemakkelijk. Ze wil naar huis, maar Wouter houdt haar tegen en begint Lisa te betasten. Verschrikt duwt ze zijn handen weg. Hij zegt dat ze niet zo moeilijk moet doen en wil haar broek open maken. Ze duwt zijn handen weg en zegt nog een keer dat ze dit niet wil en dat ze al een vriend heeft. Dan gaat het echt mis. Wouter duwt Lisa hardhandig op de bank, gaat bovenop haar liggen en drukt met een hand haar keel dicht terwijl hij met zijn andere hand haar broek uitwurmd. Lisa wil schreeuwen, maar ze krijgt geen lucht. Daar op de bank verkracht Wouter haar. Hij gaat heel ruw en agressief te werk en Lisa is doodsbang en ze heeft veel pijn. Na minuten die wel uren lijken te duren, houdt hij op. Hij verlaat snel het huis en laat Lisa ontredderd achter. Lisa trekt haar kleren aan en gaat huilend naar de kamer waar Vera is. Ze zegt dat ze nu naar huis wil. Vera loopt gelijk met haar mee maar ziet niet dat het foute boel is. En Lisa is bang en schaamt zich zo dat ze niets zegt.

Vrijdag 03:30

Zwijgen of vertellen?

Thuis gaat ze naar haar kamer. Als ze eerst zou gaan douchen maakt ze haar ouders waarschijnlijk wakker en als ze nu ergens geen behoefte aan heeft is het hen onder ogen te komen. Die zullen het gelijk aan haar zien en dan moet ze het hele verhaal vertellen. Haar ouders zullen het vreselijk vinden. Ze slaapt die nacht nauwelijks, ze voelt zich vreselijk smerig en doodongelukkig. De volgende morgen staat ze heel lang onder de douche, maar ze voelt zich nog steeds vies. Op school kan ze haar aandacht niet bij de les houden.

Vrijdag 15:00

Alles komt eruit

Zodra Lisa die middag haar vriend Mike ziet, voelt zich vreselijk ongemakkelijk. Ze wil hem geen pijn doen, ze houdt van hem en wat zal hij wel niet van haar denken? Maar Mike merkt al snel dat er wat met haar aan de hand is. Lisa is heel stil en wil niet dat Mike aan haar zit. Mike neemt geen genoegen met haar ontwijkende antwoorden en uiteindelijk vertelt ze huilend wat er is gebeurd. Mike is woest op Wouter en wil naar hem toe. Lisa weet hem tegen te houden, ze is bang dat de situatie nog verder escaleert. Wel wil ze er met iemand over praten. Maar niet met een mannelijke politieagent. En ze is bang voor een geslachtsziekte of zwangerschap.

Zaterdag 10:00

Hulp bij Centrum Seksueel Geweld

Samen beginnen Lisa en Mike een online zoektocht en via Slachtofferwijzer komen ze uit op de website van het Centrum Seksueel Geweld. Lisa besluit om te bellen. Met het zweet in haar handen vertelt ze haar verhaal aan de psychologe die ze aan de telefoon krijgt. Ze geeft aan graag medische hulp te willen en misschien aangifte te willen doen. Ze wordt uitgenodigd om naar het UMC Utrecht te komen.

Zaterdag 14:00

Medische onderzoeken en praten met de politie

Mike gaat gelukkig met haar mee, want ze is enorm gespannen. In het UMC wordt ze opgevangen door een vriendelijke verpleegkundige die de hele tijd bij haar blijft. De verpleegkundige heeft ervaring met meisjes die hetzelfde is overkomen Ze krijgt alle medische behandelingen die nodig zijn en ze zijn gelukkig heel voorzichtig met haar. Ze spreekt ook de politie die naar het ziekenhuis toe is gekomen. Als ze weggaat, krijgt ze een brief mee waar alle informatie nog eens in staat. Dat dit allemaal gelijk wordt geregeld en ze het verhaal maar één keer heeft moeten doen is een grote opluchting, want door het praten erover, beleeft ze alles steeds opnieuw.

Dinsdag 16:00

Nazorg tijdens moeilijke periode

Een paar dagen na haar onderzoek wordt Lisa gebeld door haar casemanager van het Centrum Seksueel Geweld, de psychologe. Zij vraagt of ze nog vragen heeft en hoe het nu met haar gaat. Eigenlijk gaat het niet zo goed met haar. Ze heeft inmiddels wel haar ouders en Vera verteld wat er is gebeurd. Het is fijn dat zij het weten en ze er over kunnen praten. Maar Lisa slaapt heel slecht en is snel geïrriteerd. De casemanager stelt haar gerust en verteld haar dat dat na zo’n ingrijpende gebeurtenis niet gek is en geeft advies hoe Lisa ermee om kan gaan.

2 weken later

Geen aangifte maar een melding

Lisa besluit om geen aangifte te doen, maar alleen een melding. Dan staat het wel geregistreerd, maar hoeft ze niet het hele verhaal nog eens in een rechtbank te doen. Gelukkig heeft Lisa een goede band met haar ouders en heeft ze een lieve vriend die heel begripvol is. Met hun steun en die van de professionals gelooft Lisa dat ze er weer bovenop gaat komen, weer vertrouwen krijgt in hoe mensen met elkaar omgaan en dat ze uiteindelijk ook weer van intimiteit zal gaan genieten.

Lees verder

Vertel ons wat je vindt van deze website