Wat is verborgen narcisme?

Inmiddels kennen we de term ‘narcisme’, maar de variant die wij kennen is ‘openlijk narcisme’. Bij deze vorm komt iemands narcistische persoonlijkheid duidelijk naar voren. Er bestaat ook ‘verborgen narcisme’, dit is lastiger te herkennen. De persoon in kwestie gedraagt zich tegenover iedereen anders, dat maakt de situatie voor een slachtoffer van een verborgen narcist lastig.

Wat is narcisme?

Iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis komt vaak zelfverzekerd en/of arrogant over, maar is dit eigenlijk niet. Diep van binnen voelt diegene zich leeg, eenzaam en minderwaardig, om dit niet te hoeven voelen gaat diegene continu op zoek naar bevestiging en waardering vanuit de omgeving. Deze bevestiging komt vaak ook. Meestal is een narcist charmant, doet diegene zich beter voor dan een ander en lijkt diegene overtuigd van het verdienen van een speciale behandeling.

Geen oprechte emoties

Als je een narcist afwijst of kritiek geeft, kan diegene zich vernederd voelen of kan er sprake zijn van extreme jaloezie of agressief gedrag. Daarnaast is de behoefte van macht over anderen aanwezig, daarmee houdt een narcist de controle en diegene houdt daarmee een positief (nep)zelfbeeld in stand. De overtuiging van dit zelfbeeld maakt ook dat een narcist weinig tot geen oprecht emoties ervaart. Sommige dingen zijn onmogelijk voor iemand die narcistisch is, zoals meeleven tonen of spijt voelen bij iets dat verkeerd is gegaan.

Het ontwikkelen van een narcistische persoonlijkheidsstoornis gebeurt vaak als iemand jong is. Er wordt gedacht dat narcisme een combinatie is van aangeboren eigenschappen, opvoeding, de manier van hechten en een eventueel trauma.

Geike werd gemanipuleerd door haar narcistische ex-partner en kreeg te maken met huiselijk geweld
Geike werd gemanipuleerd door haar narcistische ex-partner en kreeg te maken met huiselijk geweld

Geike werd gemanipuleerd door haar narcistische ex-partner

Lees het verhaal van Geike

Hulp en lotgenotencontact (verborgen) narcisme

Heb jij te maken met een (verborgen) narcist? Weet dat je er niet alleen voor staat. Als slachtoffer van huiselijk geweld (dus ook van structureel emotioneel misbruik) kun je terecht bij Sterk Huis, Fier en Blijf Groep. Maar ook bij MIND Korrelatie en Slachtofferhulp Nederland, bijvoorbeeld voor EMDR of sessies met een psycholoog. Heb je behoefte aan lotgenotencontact? Dat vind je o.a. bij Stichting Schuilplaats/DAW en Stief & Co.

EMDR-therapie

Lees verder

Vertel ons wat je vindt van deze website