Week tegen Eenzaamheid

Elk jaar in de eerste week van oktober is het de Week tegen Eenzaamheid. Een initiatief van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Door het hele land is er dan extra aandacht voor het thema eenzaamheid. Een thema dat we veel terugzien bij slachtoffers van traumatische gebeurtenissen.

Tijdens het 30-jarig jubileum in 2019 van Fonds Slachtofferhulp sprak voormalig minister Sander Dekker van Rechtsbescherming over eenzaamheid: “De afgelopen twee jaar heb ik verschillende gesprekken gehad met slachtoffers en nabestaanden. Soms heel openhartig, soms ook juist niet. Er is namelijk ook veel schaamte. Slachtoffers voelen zich niet altijd begrepen te worden, ze voelen zich daardoor vaak eenzaam.”

Schaamte, taboe en een schuldgevoel

Wij horen vaak van slachtoffers dat het trauma erg was, maar dat de reactie uit de omgeving het nog veel moeilijker maakt. Slachtoffers voelen zich eenzaam als niemand het verhaal meer wil horen, niemand kan begrijpen hoe het voelt en als mensen doen alsof het trauma echt niet zo erg is. Slachtoffers van seksueel geweld vinden het vaak lastig om hun verhaal te delen, zo voelen veel drempels zoals schaamte, taboe en een schuldgevoel. Deze gevoelens worden versterkt doordat mensen uit de omgeving het moeilijk vinden om er over te horen.

Seksueel misbruik
Roeland werd seksueel misbruikt door zijn broer.

Roeland werd seksueel misbruikt door zijn broer

Lees het verhaal van Roeland

Sociale steun essentieel

Slachtoffers hebben steun nodig vanuit hun omgeving, zo herstellen zij sneller van een ernstige gebeurtenis. Uit onderzoek blijkt dat slachtoffers die weinig of geen begrip krijgen vanuit hun omgeving, meer kans hebben op ernstige psychische klachten, zoals PTSS. Vrienden en familie vinden het wel lastig om aandacht en steun te geven aan iemand met PTSS. Om dit te doorbreken is het belangrijk dat de omgeving direct steun biedt die een slachtoffer helpt om te herstellen. Op Slachtofferwijzer vind je hulp voor slachtoffers en voor mensen uit de omgeving van het slachtoffer. Met deze tips en informatie helpen we jou in hoe je het best steun kan bieden.

Kwetsbaar

Als een slachtoffers al vóór het incident eenzaam is, maakt dit diegene extra kwetsbaar om ernstige PTSS-klachten te ontwikkelen na een traumatische gebeurtenis. Eenzaamheid heeft een negatief effect op zowel de fysieke als mentale gezondheid van iemand. Daarom is de Week tegen Eenzaamheid zo belangrijk, het sluit perfect aan bij het werk dat wij doen als Fonds Slachtofferhulp.

Maddy kreeg EMDR-therapie na seksueel geweld.
Maddy kreeg EMDR-therapie na seksueel geweld.

Maddy kreeg EMDR-therapie na seksueel geweld

Lees het verhaal van Maddy

Lees verder

Vertel ons wat je vindt van deze website