Geweld
Wat te doen bij geweld? Vind de juiste hulp per type delict
Heb jij te maken (gehad) met huiselijk geweld, kindermishandeling of ouderenmishandeling? Je staat er niet alleen voor. Via de pagina’s hieronder vind je informatie, ervaringsverhalen en de hulp die bij jou past.
Bij geweld: wat te doen? Vind de juiste hulp per type geweldsdelict
Eergerelateerd geweld kennen we ook wel als ‘eerwraak’: iemand pleegt een moord om de eer van de familie te beschermen. Toch is het veel breder dan dat. Het is een vorm van geweld binnen een afhankelijkheidsrelatie, dat is dat je iets of iemand nodig hebt om een fijn gevoel te krijgen. In 2022 waren er volgens de politie 594 zaken waarbij sprake was van eergerelateerd geweld. De politie denkt dat dit aantal in werkelijkheid nog hoger is, omdat veel mensen hier geen melding van maken.
Huiselijk geweld vindt plaats achter gesloten deuren en dit geweld wordt vaak gepleegd door een partner, ex-partner, familielid, vriend of vriendin. Het geweld kan lichamelijk, seksueel en/of emotioneel zijn. Slachtoffers hebben vaak last van schaamte en schuldgevoel. Het kan zijn dat je het geweld als normaal ervaart of dat je (onterecht) denkt dat het aan jezelf ligt.
In Nederland zijn jaarlijks ongeveer 120.000 kinderen slachtoffer van kindermishandeling. Ben jij slachtoffer van kindermishandeling? Of heb je hier vroeger mee te maken gehad? Je staat er niet alleen voor. Onderaan deze pagina lees je wat je kunt doen en welke organisaties jou kunnen helpen.
Mishandeling is het bewust pijn doen of verwonden van iemand anders, dit kan door te slaan of te schoppen. Mishandeling kan ook geestelijk zijn, door iemand te pesten, intimideren of kleineren. Mishandeling heeft veel invloed op een slachtoffer, je kan klachten krijgen zoals angst, stress, paniekaanvallen, moeite met slapen en de hele tijd een onveilig gevoel hebben.
Oudermishandeling kan het volgende zijn: lichamelijke of geestelijke mishandeling, verwaarlozing, financiële uitbuiting en/of seksueel misbruik. Dit komt vaak thuis voor door partners, ex-partners gezinsleden, familieleden of huisvrienden. Ouderenmishandeling vindt soms ook plaats in een zorginstelling.
Stalking is iemand bewust de hele tijd lastigvallen, waardoor die persoon een onveilig gevoel krijgt. Voorbeelden hiervan zijn, iemand continu bellen, dreigbrieven sturen of iemand in het openbaar achtervolgen/opwachten. Dit heeft veel invloed op iemands leven. Stalking komt veel voor in Nederland, ondanks dat we een anti-stalkingswet hebben.
Vertel ons wat je vindt van deze website