Wat is een staalslak?
Heb je wel eens gehoord van een staalslak? In dit artikel leggen wij uit wat een staalslak is, hoe een staalslak ontstaat en wat de risico’s zijn voor het milieu en de gezondheid van mensen.
Wat is een staalslak?
Een staalslak is een restproduct van de staalindustrie. Het ontstaat als afval bij het maken van staal. Een staalslak is heel sterk materiaal, het is hard en kan goed tegen hoge temperaturen. Daarom gebruiken we het ook veel in de bouw. Je vindt staalslakken bijvoorbeeld in wegen, bruggen en gebouwen of om gebieden op te hogen of geluidswallen mee te maken.
Hoe ontstaat een staalslak?
Een staalslak ontstaat bij de productie van staal. Als het staal wordt gemaakt, wordt er ook een vloeibare stof geproduceerd. Deze stof drijft bovenop het vloeibare staal. Als het staal klaar is, wordt de vloeibare stof afgekoeld en hard. Het materiaal dat dan ontstaat, noemen we staalslak. Het is dus eigenlijk een soort steen, maar dan gemaakt in een staalfabriek.
Zijn staalslakken wel veilig?
Onvoldoende afgedekte staalslakken kunnen in contact komen met water. Dit kan negatieve effecten hebben voor het milieu, maar ook op de gezondheid van mensen. Bij het toepassen kunnen mensen die in de buurt zijn klachten krijgen als bloedneuzen, brandwonden en huisirritatie. Het RIVM vermoedt dat deze klachten van omwonenden samenhangen met blootstelling aan staalslakken.
Wanneer mogen staalslakken?
Een bedrijf hoeft volgens de wet het toepassen van staalslakken niet te melden bij de overheid, maar dat betekent niet dat alles zomaar mag. Bij het toepassen van staalslakken moeten bedrijven het nut, de noodzaak en de terugneembaarheid op grond van de wet kunnen aantonen. Een toepassing van staalslakken moet nuttig zijn. Een bedrijf kan dus geen grotere hoeveelheid staalslakken gebruiken dan standaard nodig is, anders is er sprake van afval storten. Bedrijven zijn verplicht zich hieraan te houden, ze moeten ervoor zorgen dat er geen negatieve milieueffecten kunnen ontstaan. En dat het geen schade brengt aan de gezondheid van mensen.
Wat kan je doen?
Als je denkt dat het toepassen van staalslakken (in jouw omgeving) schade aan het milieu of gezondheid veroorzaakt kan je daarvoor contact opnemen met de gemeente of de omgevingsdienst. Daarnaast houdt De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) toezicht op de leverancier die in Nederland staalslakken produceert. De ILT kijkt of er aan alle bijkomende eisen voldaan wordt door leveranciers. Momenteel ziet de ILT dat de toepassing van staalslakken steeds grootschaliger worden.
Vertel ons wat je vindt van deze website