Een straatverbod of contactverbod aanvragen

Heb je het idee dat er meer nodig is om een stalker te laten stoppen? Dan kun je via de rechter een straatverbod of contactverbod aanvragen. Met een straatverbod wordt het de stalker verboden om in een bepaalde straat of omgeving te verschijnen. Een contactverbod verbiedt de stalker om je aan te spreken of op een andere manier contact op te nemen.

Het regelen van een straat -of contactverbod gaat via de rechter. Er zijn verschillende organisaties waar je kunt aankloppen voor juridische hulp en advies.

Hoe krijgt mijn stalker een straatverbod of contactverbod?

Het eisen van een straatverbod of contactverbod gaat via de rechter. Je moet hiervoor een (korte) rechtszaak aanspannen.

Als je aangifte hebt gedaan, kan daar de rechtszaak automatisch uit volgen. Heb je geen aangifte gedaan en wil je dit ook niet doen? Dan kun je zelf een rechtszaak in gang zetten bij de civiele rechter.

Wat te doen bij stalking?

Wat kun je doen als je gestalkt wordt? Hoe kun je aangifte doen van stalking en hoe werkt een straatverbod? En wat als je een veilige opvangplek nodig hebt, of iemand om mee te praten? Op deze pagina vind je het antwoord op dit soort vragen.

Lees verder

Juridische hulp en advies bij het regelen van een straatverbod of contactverbod

Om het straatverbod of contactverbod geregeld te krijgen, kun je juridische hulp en advies vragen. Bijvoorbeeld om uitleg te krijgen over de te nemen stappen. Of om je te helpen opkomen voor je rechten en voor wat voor jou belangrijk is. Of bij het eisen van een schadevergoeding.

Voor gratis hulp tijdens het strafproces staat een juridisch medewerker van Slachtofferhulp Nederland of van het SlachtofferLoket voor je klaar. Als je een rechtsbijstandverzekering hebt, kun je ook bij je verzekeraar aankloppen.

Daarnaast kun je zelf hulp vragen aan een advocaat of expert in rechtshulp. Dit is vaak gratis, al moet je soms een deel betalen. Let er wel op dat de expert die je kiest de juiste opleiding heeft gevolgd.

Ontdek welke organisatie het beste past bij de hulp die je zoekt.

Erica werd gestalkt door haar ex en bood lotgenoten een luisterend oor.
Erica werd gestalkt door haar ex en bood lotgenoten een luisterend oor.

Erica werd gestalkt door haar ex en bood lotgenoten een luisterend oor

Lees het verhaal van Erica

Lees verder

Vertel ons wat je vindt van deze website